Afbeeldingen nodig? 10 tips voor rechtenvrije beeldbanken

Wanneer je een website maakt moet je deze natuurlijk ook voorzien van content. Tekst en afbeeldingen. Het internet staat vol met afbeeldingen maar je mag deze niet allemaal zo maar gebruiken. Je moet de rechten hiervoor hebben of toestemming om de afbeeldingen te mogen gebruiken op je website. Er zijn beeldbanken waar je de rechten van afbeeldingen kan kopen, zoals bijvoorbeeld Shutterstock, iStockphoto en Adobe stock. Maar er zijn natuurlijk ook andere opties.

Gratis en rechtenvrije afbeeldingen

Op het internet kun je ook een hoop beeldbanken vinden met rechtenvrije afbeeldingen, die je gratis mag gebruiken. Hieronder vind je 10 beeldbanken waar je afbeeldingen kan vinden, die je gratis op je website mag plaatsen.

1. Pexels

Pexels is een mooie overzichtelijke website waar je gratis afbeeldingen kan vinden. De foto’s zijn gratis te gebruiken. Een bronvermelding is niet nodig, als je wil kan je een donatie doen. Maar ook dit is niet verplicht.

2. FindA

FindA is een zoekmachine waar je rechtenvrije afbeeldingen kunt vinden van verschillende websites. Je kan naar afbeeldingen zoeken op basis van zoekwoorden, categorieën en zelfs op kleur. Erg handig.

3. Freerange

“Geweldige foto’s, volledig gratis.” Op Freerange vind je gratis foto’s en illustraties die je vrij mag gebruiken. Een donatie is niet verplicht en een bronvermeldig mag, maar hoeft niet.

4. Kaboompics

Op Kaboompics kun je rechtenvrije afbeeldingen vinden. Je kan zoeken op kleur en op horizontaal of verticale foto’s. Daarnaast vind je per foto ook de technische informatie, zoals met wat voor lens, sluitertijd en iris de foto genomen is. Daarnaast vind je in de blog informatie en tips over fotogebruik.

5. Pixabay

Naast rechtenvrije afbeeldingen en vectoren vind je op Pixabay ook video’s die je op je website mag gebruiken.

6. Skitterphoto

Op Skitterphoto vind je foto’s die vallen onder publiek domein. Je mag deze afbeeldingen dus gewoon downloaden en (zelfs commercieel) gebruiken zonder dat je hiervoor hoeft te betalen.

7. Death to the Stockphoto

De naam zegt het al, de makers van Death to the Stockphoto hebben een hekel aan die typische stockfoto’s. Je kent ze wel. Op deze website vind je juist prachtige afbeeldingen, als behalve standaard stockfoto’s. Let op, niet alle afbeeldingen zijn gratis te gebruiken.

8. Picography

Ook op de website Picography vind je afbeeldingen die je gewoon vrij van gebruiken. Een bronvermelding of betaling voor gebruik is niet nodig. Wel vind je op de website een “tip jar” waar je een fooi kan geven voor het gebruik van de website.

9. RGBStock

Bij BRGStock heb je geen onderscheidt tussen “standaard” of “premium”. Om gebruik te maken van deze website heb je een account nodig en moet je jezelf dus registeren. Zodra je je account hebt aangemaakt kun je gewoon gebruik maken van de afbeeldingen die RGBStock te bieden heeft.

10. Graphicburger

Op de website van Grapicburger vind je naast afbeeldingen ook mockups, incoontjes, tekst effecten en ook achtergronden en textures. Alles wat je nodig kan hebben voor je website vind je hier.

Dus ben je nog opzoek naar afbeeldingen voor op je website en ben je zelf geen held met je fototoestel, dan vind je vast de perfecte afbeelding in één van de bovengenoemde beeldbanken.

Lees Interacties

Reacties