Cybercriminaliteit komt steeds vaker voor aangezien de online wereld steeds actiever wordt. Je moet er ten alle tijden voor zorgen dat jouw website goed is beveiligt en dat er niet zomaar belangrijke gegevens op “straat” komen te liggen. Er bestaan verschillende vormen van cybercriminaliteit. Ben je slachtoffer van cybercriminaliteit? Neem dan altijd contact op met een slachtofferadvocaat!
Computervredebreuk
Dit is de bekendste vorm van computercriminaliteit. Dit is het opzettelijk en wederrechtelijk binnendringen van een computersysteem of netwerk waar de hacker geen eigenaar van is. Hierop staat een straf van maximaal 1 jaar cel of een forse geldboete van maar liefst €16.750,-. Vaak heb je te maken met een online criminele organisatie die op zoek naar bijvoorbeeld financiële gegevens om hier misbruik van te maken. Computercriminaliteit gaat in de meeste gevallen altijd om geld.
Hoe voorkom je dat je wordt gehackt?
We hebben een paar tips voor je op een rijtje gezet zodat hackers het in elk geval een stuk moeilijker krijgen om bij jou om bij de gegevens van jouw bedrijf te komen.
Tip 1: maak ingewikkelde wachtwoorden
Gebruik altijd rare combinaties als het om wachtwoorden gaat. Maak wachtwoorden die voor iedereen onmogelijk zijn om te onthouden, tenzij ze een fotografisch geheugen hebben. Zorg ervoor dat een wachtwoord bestaat uit cijfers, hoofdletters, kleine letters en een symbool. Gebruik hetzelfde wachtwoord nooit vaker dan een keer. Hiermee beperk je de schade als een cybercrimineel het toch lukt om een van je wachtwoorden te kraken.
Tip 2: gebruik een wachtwoordmanager
Een wachtwoordmanager is een ideale tool om al jouw wachtwoorden in op te slaan. Hierdoor kun je ingewikkelde wachtwoorden maken en voor elke website/inlog een ander wachtwoord gebruiken. Uiteraard moet je zorgen dat je zelf altijd goed zicht houdt op je wachtwoorden. Een wachtwoordmanager helpt je om jouw apparaat een stuk veiliger te gebruiken en je kunt veilig surfen over het net.
Tip 3: deel je wachtwoord nooit met anderen!
Zelfs niet aan die goeie collega. Het is in bijna geen enkel geval noodzakelijk dat iemand anders jouw wachtwoord weet. Moet je bijvoorbeeld op je werk allemaal in hetzelfde systeem? Zorg er dan voor dat ieder een eigen account en wachtwoord heeft. Zo blijft het veilig voor iedereen! Moet je wel je wachtwoord aan iemand geven? Verander deze dan onmiddellijk wanneer die persoon gedaan heeft wat hij of zij moet doen.
Tip 4: wijzig je wachtwoorden regelmatig
Het beste is om jouw wachtwoord elk halfjaar te wijzigen. Daarbij is het ook belangrijk dat je voor elke website/inlog e.t.c. een ander wachtwoord aanmaakt. Zelfs als al je wachtwoorden verschillend zijn van het elkaar is het alsnog belangrijk om deze elke 6 maanden te veranderen.
Tip 5: log altijd uit als je op een openbaar netwerk werkt/surft
Zorg ervoor dat je op zulke locaties niet je wachtwoord automatisch opslaat en log altijd uit na gebruik!
Ook interessant om te lezen: Tips voor internationale marketing
Geef een reactie