WordPress 3.4 Beta 2

De tweede beta van WordPress 3.4 is sinds vorige week te downloaden. WordPress 3.4 bevat een aantal verbeteringen die vooral te maken hebben met gebruikersgemak.

WordPress 3.4 mogelijkheden

WordPress meldt in een blogpost wat de nieuwe mogelijkheden zijn:

  • Theme Customizer with Previewer
  • Flexible Custom Header Sizes
  • Selecting Custom Header and Background Images from Media Library
  • Better experience searching for and choosing a theme

Verder zijn er nog een aantal nieuwe veranderingen ‘under-the-hood’:

  • New XML-RPC API for external and mobile applications
  • The New API for registering theme support for custom headers and backgrounds
  • Performance improvements to WP_Query by splitting the query (Please test!)
  • Internationalization improvements (improved performance and locale support)
  • Performance and API improvements when working with lists of installed themes
  • Support for installing child themes from the WordPress Themes Directory

Ik heb WordPress 3.4 beta 2 snel gedownload en geïnstalleerd op een test-Wordpress installatie (zie ‘WordPress op je computer installeren met XAMPP‘) en de nieuwe mogelijkheden uitgetest.

Theme Customizer with Previewer

Wat mij de grootste verandering leek was toch wel de Theme Customizer with Previewer. Hiermee kun je dus makkelijk de uiterlijk van je thema aanpassen zonder CSS of HTML codes te hoeven bewerken.

Als ik naar de pagina ‘Appearance’ ga zie ik dat het uiterlijk van deze pagina een beetje veranderd is, de afbeeldingen zijn wat groter en het staat netter, maar daar kom ik later op terug. Ik zie namelijk een nieuwe knop staan naast ‘Options’.

Hier zien we de ‘Theme Customizer with Previewer’. Aan de linkerkant kun je aanpassingen verrichten, en deze zul je meteen zien op het rechterblad. Dit is een hele goede tool om te zien of alles wel bij elkaar past zonder dat je bezoekers dit zien.

Er zijn echter nog wat bugs. Zo wordt de header-afbeelding niet aangepast naar de standaard 1000 × 288 pixels. De geüploade afbeelding wordt wel 1oo0 pixels breed, maar de hoogte blijft relatief aan de breedte. Zo ga je ver over de 288 pixels heen, wat er niet erg mooi eruit ziet. Dit kan natuurlijk als nieuwe mogelijkheid gezien worden (die melden ze ook in het lijstje met nieuwe mogelijkheden), maar dan werkt het nog niet zo goed. Je kunt namelijk niet de hoogte aanpassen, de afbeelding blijft relatief aan de breedte.

Ook mis ik een aantal opties. Zo zou ik graag zien dat je vanaf hier de kleur schema kon aanpassen, de paginalayout en linkkleur. Verder zou ik het erg handig vinden als je vanaf hier de style.css kon bewerken en zo kon kijken hoe het eruit ziet.

Missen jullie nog iets? Wat moet er volgens jou echt tussen? Reageer hieronder.

Better experience searching for and choosing a theme

WordPress heeft de ervaring van het zoeken naar thema’s verbeterd. De afbeeldingen zijn vergroot en het ziet er allemaal netter uit. Als je vaak te vinden bent in de Theme Directory van WordPress is dit zeker een goede verbetering.

Lees Interacties