WordPress inloggen met e-mailadres en gebruikersnaam

WordPress 4.5. inloggen met emailadres

Vannacht is WordPress 4.5 “Coleman” gelanceerd door het WordPress team. Deze versie bevat weer een flink aantal verbeteringen (die we nu niet allemaal behandelen), waaronder de mogelijkheid om in te loggen met je e-mailadres. Voorheen was het standaard alleen mogelijk om in te loggen met je gebruikersnaam en wachtwoord. Wilde je ook inloggen met je e-mailadres dan moest je een stukje custom code plaatsen of gebruik maken van een plugin.

WordPress 4.5. Inloggen met emailadres

Inloggen met e-mailadres in WordPress

Veel mensen vinden het inloggen met een e-mailadres erg makkelijk. Iedere gebruiker heeft namelijk al een e-mailadres. Het is lastig om allemaal gebruikersnamen te onthouden van allerlei websites. Dat is een reden dat populaire websites zoals Facebook en Twitter het ook mogelijk maken om in te loggen met een e-mailadres. De meeste mensen vergeten namelijk niet hun e-mailadres, wel een gebruikersnaam.

Voor WordPress 4.5 was het niet standaard mogelijk om in te loggen met een e-mailadres. Je moest hiervoor een stukje code gebruiken (bijv. in je functions.php) of een plugin. Voor de grote fans van inloggen met e-mailadres is er goed nieuws: het kan nu gewoon standaard, zonder dat je er iets voor hoeft in te stellen.

Inloggen met alleen gebruikersnaam, niet met e-mailadres

Er zijn ook wat tegenstanders van het inloggen met een e-mailadres. E-mailadressen zijn namelijk (vaak) publiek bekend. Dat maakt het hackers ook eenvoudig om in te loggen. 1 Deel van het inlogproces is namelijk al bekend en ze hoeven alleen nog maar je wachtwoord te raden.

In sommige gevallen zou het dus beter zijn als inloggen met e-mailadres een optie zou zijn. Als je dit wilt dan voeg je eenvoudig de volgende code toe aan de functions.php van je thema.

// Voeg filter toe om username - emailadres label te wijzigen
function your_prefix_login_label() {
	add_filter( 'gettext', 'your_prefix_login_label_change', 20, 3 );
}
add_action( 'login_head', 'your_prefix_login_label' );

// Wijzig username - emailadres label
function your_prefix_login_label_change( $translated_text, $text, $domain ) {
  if ($text === 'Username or Email') {
    $translated_text = __( 'Username' ); // Gebruik standaard WordPress vertaling voor gebruikersnaam
  }
  return $translated_text;
}

// Verwijder email/password inloggen
remove_filter( 'authenticate', 'wp_authenticate_email_password', 20);

// Verander label bij login formulieren (wp_login_form)
function your_prefix_wp_login_form_username_label( $defaults ){
  $defaults['label_username'] = __( 'Username' );
  return $defaults;
}
add_filter( 'login_form_defaults', 'your_prefix_wp_login_form_username_label' );

Liever niet met custom code aan de gang? Natuurlijk heeft iemand er al een plugin voor geschreven (die niet meer doet dan bovenstaande code). Installeer de plugin No Login by Email Address via WP plugin beheer.

Wat vind jij? Wel of niet inloggen met e-mailadres?

We zijn benieuwd naar jouw mening over deze ontwikkeling. Vertel het ons in een reactie op deze blog.

Lees Interacties

Reacties

 1. dwinden zegt

  Het blijft mij verbazen hoe WordPress de gebruikersnaam ziet als publiek gegeven.

  Als je al deze functionaliteit toevoegt geef de gebruiker dan de keuze middels een optie in het WordPress Dashboard DIE DAN DUS DEFAULT UIT STAAT.

  Nu wordt het a la Windows 10 door de strot geduwd …

  Brute force aanvallers zullen er wel blij mee zijn …

  • Bart zegt

   Hi,

   Aan ons berichtje had je vast al gemerkt dat we het helemaal met je eens zijn. Wij snappen deze keus ook niet helemaal en zijn het met je eens dat inloggen met een gebruikersnaam veiliger is dan inloggen met een e-mailadres.
   Je kan de code toevoegen aan je functions.php of de plugin gebruiken om dit uit te schakelen, maar we hadden ook liever gezien dat WordPress dit niet had ontwikkelt of een alternatief had geboden.

   Groetjes,
   Bart

 2. Theo M zegt

  Het ligt er wel aan wat voor website je gebruikt en wat je er allemaal mee kan doen.
  Er zijn zat websites waar je alleen maar wat op kan lezen en wat foto’s kijken , dan is weer een andere gebruikers naam wel over done
  Dus prima wordpress dta het ook mogelijk is om een emailadres te gebruiken , maar laat de klant kiezen wat hij of zij zelf wil.