Wil je beginnen met ondernemen? Dan zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden en dingen die je moet doen. Wat die zaken zijn, lees je hier in dit blog. Lees dus snel verder en ontdek wat je te wachten staat, beginnend ondernemer!
Je eigen onderneming beginnen
Dus, je wil beginnen met ondernemen. Gaaf! Je eigen onderneming beginnen is een grote stap die je niet dagelijks neemt en daardoor is het belangrijk dat je je hier goed op voorbereid.
Er zijn een aantal stappen die je moet doorlopen voor je echt kan beginnen met ondernemen. We zetten ze eerst kort voor je op een rijtje en lichten ze daarna uitgebreid toe:
- Schrijf een ondernemingsplan
- Kies de juiste rechtsvorm
- Stel algemene voorwaarden op en regel verzekeringen
- Open een zakelijke rekening
- Schrijf je onderneming in bij de KVK
Ondernemen doe je niet zonder plan
En daarom begin je met het schrijven van een ondernemingsplan. Dit is niet verplicht, maar wel zeer aan te raden. In het plan krijg je namelijk inzicht in de kosten van je plannen en hoeveel winst je dus nodig hebt om rond te komen.
Daarnaast is een ondernemingsplan erg handig voor wanneer je jezelf en je bedrijf gaat presenteren aan investeerders.
Kies de juiste rechtsvorm
Elk bedrijf in Nederland moet ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel (de KVK). Om je hierbij in te schrijven, heb je eerst een juridische rechtsvorm nodig.
Deze rechtsvorm heeft invloed op onder andere je aansprakelijkheid, maar ook op de belastingen die je moet betalen en de belastingvoordelen die je krijgt.
Stel algemene voorwaarden op en regel verzekeringen
Starten met ondernemen betekent ook risico’s nemen. Omdat je niet voor een werkgever werkt, ben je zelf verantwoordelijk voor de financiële gevolgen. Als je bijvoorbeeld ziek wordt of als er een ongeluk gebeurt in je bedrijf.
Gelukkig kun je je tegenwoordig tegen veel risico’s verzekeren. Schakel een verzekeringsadviseur in of ga zelf op ontdekkingstocht welke risico’s jij loopt, af wil dekken en welke juist niet.
Door algemene voorwaarden op te stellen, maak je direct duidelijk welke rechten en plichten je klanten over en weer hebben en voor welke zaken jij verantwoordelijk bent en voor welke niet.
Open een zakelijke rekening
Om je financiën goed gescheiden en overzichtelijk te houden, is het verstandig om een zakelijke rekening te openen. Dit kan bij veel verschillende banken. Deze banken hebben vervolgens allemaal verschillende voorwaarden.
Het is daarom verstandig om zakelijke rekeningen te vergelijken. Je ontdekt zo precies welke zakelijke rekening bij jou past.
Schrijf je onderneming in bij de KVK
Klaar voor de start? Schrijf dan je onderneming in bij de KVK. De KVK geeft je gegevens door aan de Belastingdienst. Je hoeft je onderneming daarom niet apart bij de Belastingdienst aan te melden.
Ready, set, go!
Met deze vijf tips kom je al een stukje dichterbij je eigen onderneming. Meer tips voor ondernemen? Die lees je hier.
Geef een reactie