XAMPP website overzetten naar server

XAMPP is een populaire applicatie om lokaal een WordPress website te maken. Veel mensen gebruiken dit om te testen of WordPress wat voor hun is voordat zij een server gaan huren. Als je een mooie  site gemaakt hebt en je wilt deze overzetten naar een webserver zodat deze online komt te staan, stuiten veel mensen op problemen. In dit artikel laat ik uitgebreid zien hoe je dit het beste kunt doen.

Dit is de lastigere uitleg, wil je binnen vijf minuten klaar zijn zonder veel gedoe? Volg dan onze nieuwere tutorial.

Lees je dit artikel maar ben je benieuwd hoe je XAMPP kunt gebruiken om je WordPress site lokaal te starten? Ga dan naar het artikel “XAMPP gebruiken om WordPress te installeren op je computer“.

Bereid je voor

Registreer een domeinnaam en koppel deze aan je webhost. Als je dat gedaan hebt kun je alvast WordPress op je server installeren. Bij sommige webhosts kun je gebruik maken van een One-Click-Installatie. Anders kun je WordPress handmatig installeren.

Verander je domeinnaam

Eerst gaan we de domeinnaam veranderen. Ga naar ‘Instellingen’ –> ‘Algemeen’ en verander de WordPress en Website adres. Haal http://localhost weg en typ de nieuwe url in. Klik op ‘Wijzigingen opslaan’ aan de onderkant van de pagina. De WordPress website doet het nu niet meer, maar maak je hier geen zorgen over.

Back-up maken van XAMPP database

Ga naar http://localhost/phpmyadmin en klik op de database in het linker menu die je gebruikt voor je lokale installatie.  Je zult nu de structuur van je database zien. Er staat echter boven de database-inhoud een menu, klik op ‘Exporteer’.

database exporteren

Normaal staat alles al goed. Check wel even dat je alle bestanden hebt geselecteerd (grijs is geselecteerd) en dat het bestand een SQL wordt. Wat ook erg belangrijk is, is dat je ‘verzenden’ aan gevinkt hebt.

instellingen backup

Als je dit hebt ingesteld kun je op ‘Start’ klikken. Er wordt nu een backup van je MySQL database gemaakt. De tijd die PhpMyAdmin erover doet om de backup te maken ligt eraan hoe groot je database is. Sla je jouwdatabasenaam.sql bestand op, op een plaats waar je makkelijk bij kunt. Bijvoorbeeld op je bureaublad.

XAMPP database importeren naar server

Nu je een backup hebt van je database, gaan we deze importeren naar de server. Ga naar PhpMyAdmin op je webserver (via het cPanel kan je het vinden onder Databases en onder DirectAdmin onder ‘Advanced Features’) en kies de database die je hebt gebruikt om de nieuwe WordPress te installeren. Je komt nu op een pagina met de structuur van je nieuwe database. Deze gaan we leegmaken. Klik onderaan op ‘Selecteer alles’ als je in één keer alle tabellen wilt selecteren.

tabellen selecterenHeb je alles geselecteerd, kies dan voor ‘Verwijderen onder het ‘Met geselecteerd:’. Je krijgt nu nog een waarschuwing, klik hier op ‘Ja’, en je database is leeg.

Nu gaan we onze database van de lokale installatie importeren. Klik op ‘Importeer’ in het bovenste menu.

Op de import pagina moet je eerst je database bestand selecteren. Zoek het jouwdatabase.sql bestand op via ‘Bestand kiezen’. Laat de karakter set op utf-8, “unselecteer” de ‘Gedeeltelijke import’ en laat de opmaak op SQL. Verder laten we de ‘Formaatspecifieke opties’ zoals die zijn en klikken we op Start.

Als het goed is krijg je nu een melding dat de import gelukt is! Krijg je een error, dan is je database waarschijnlijk te groot. Kies voor een gecomprimeerde versie van de .sql als je het exporteert.

WP-content overzetten

Haal de map wp-content vanaf je lokale installatie en zet deze op een plaats waar je makkelijk bij kunt. Open nu een ftp-client (wat is ftp) en maak verbinding met je server. Verwijder hier de map wp-content van je verse WordPress installatie, en als deze verwijdert is, pak de wp-content map van je lokale versie en upload deze naar de server.

Je hebt nu de lokale installatie overgezet naar de server!  Ben je problemen tegengekomen of wil je iets anders kwijt? Plaats een reactie hieronder!

Lees Interacties

Reacties

 1. Een vraag.

  U schrijft dat je je domein naam moet aanpassen als een van de stappen in het proces naar het overzetten van je site naar een wordpress site online. U schrijft dat je je geen zorgen moet maken over het feit dat de site nu niet meer werkt. Maar hoe kan je dit weer ongedaan maken? Zodat de site ook op via je localhost zichtbaar wordt?
  Het overzetten is nl niet gelukt.
  Hoop dat iemand me kan helpen!

 2. Hallo Marijn,

  Ik heb alle bovenstaande stappen ondernomen maar ik kan de gekopieerde website nergens
  vinden. Heb jij enig idee hoe dit kan?