WordPress, je kan er bijna niet meer omheen als het om het bouwen van websites gaat. Op deze pagina zullen we de basisbegrippen uitleggen, en waarom dit systeem in onze ogen zo goed is. WordPress is tegenwoordig een hartstikke uitgebreid systeem. Het is niet alleen geschikt voor bloggen, maar je kunt het ook als CMS (Content Management Systeem) gebruiken. Elke dag wordt hard aan dit systeem gewerkt, niet alleen door de ontwikkelaars, maar ook door duizenden andere fans. Zij maken bijvoorbeeld thema’s en plugins.
Wat is WordPress?
WordPress is een open source-contentmanagementsysteem (CMS) dat in 2003 werd opgericht door Matt Mullenweg en Mike Little. Het werd oorspronkelijk ontwikkeld als een blogging-platform, maar is in de loop der jaren uitgegroeid tot een van de meest populaire en veelzijdige CMS-systemen op het web. Het is gebaseerd op PHP en MySQL en biedt gebruikers de mogelijkheid om eenvoudig websites en blogs te maken en te beheren.
In de afgelopen jaren heeft WordPress een aanzienlijke hoeveelheid aan nieuwe functies en functionaliteiten toegevoegd, waardoor het een veelgebruikt platform is geworden voor zowel particulieren als bedrijven. Het is ook een van de meest populaire platforms voor het ontwikkelen van websites en blogs, met meer dan 60 miljoen websites die op WordPress draaien.
WordPress is een Content Management Systeem (CMS) dat erg eenvoudig werkt. Je kan snel zelf je website maken en onderhouden. Ooit is WordPress begonnen als een simpele tool om te kunnen bloggen, maar sinds een paar jaar is het syteem uitgegroeid tot een enorm platform gebruikt door grote bedrijven en zelfs webshops. Toch is de vraag “Wat is WordPress?” niet eenvoudig te beantwoorden omdat je er zo ontzettend veel mee kan.
Het is een systeem om eenvoudig zelf je website te beheren zonder dat je kennis hoeft te hebben van HTML of PHP. Het is makkelijk in gebruik. Je leert het snel en er is veel informatie over te vinden op internet. WordPress is volledig open source: dat betekent dat je het gratis kan downloaden en mag aanpassen als je dat wilt. Voor WordPress heb je thema’s, die het uiterlijk van je website bepalen. Plugins voegen extra functionaliteit toe aan je website.
De geschiedenis / updates van WordPress
Er zijn veel updates en nieuwe versies van WordPress uitgebracht sinds het platform in 2003 werd gelanceerd. Hieronder vind je een lijst met enkele van de belangrijkste updates en nieuwe versies van WordPress:
- WordPress 1.0 (27 mei 2003): De eerste stabiele versie van WordPress werd uitgebracht.
- WordPress 1.2 (17 december 2003): Deze update bevatte onder andere verbeterde spam-filtering en de mogelijkheid om afbeeldingen op te laden.
- WordPress 1.5 (17 februari 2005): Deze update bevatte een nieuw default-thema genaamd “WordPress Classic” en verbeterde gebruikersrechtenbeheer.
- WordPress 2.0 (29 december 2005): Deze update bevatte onder andere de mogelijkheid om widgets te gebruiken en verbeterde zoekfuncties.
- WordPress 2.5 (29 maart 2008): Deze update bevatte een nieuw default-thema genaamd “Twenty Ten” en verbeterde media-uploadfunctionaliteit.
- WordPress 3.0 (17 juni 2010): Deze update bevatte onder andere de mogelijkheid om meerdere sites te beheren vanuit één dashboard en de integratie van custom post types.
- WordPress 3.5 (11 december 2012): Deze update bevatte onder andere een nieuwe media-uploader en verbeterde integratie met de WordPress-mobile-app.
- WordPress 4.0 (4 september 2014): Deze update bevatte onder andere een verbeterd media-library systeem en een nieuwe default-thema genaamd “Twenty Fifteen”.
- WordPress 4.6 (16 augustus 2016): Deze update bevatte onder andere verbeterde term-en-condities-beheer en native support voor het opnemen van emojis.
- WordPress 5.0 (6 december 2018): Deze update bevatte onder andere de nieuwe editor Gutenberg en verbeterde integratie met het WordPress-ecosysteem.
Er zijn sindsdien nog meer updates en nieuwe versies van WordPress uitgebracht. Als je meer wilt weten over specifieke updates of als je op zoek bent naar meer informatie over WordPress in het algemeen, kun je altijd de pagina met updates op WordPress.org zelf bezoeken
Wat is een WordPress thema?
Voor WordPress zijn er elke dag vele thema-ontwikkelaars bezig. Een WordPress thema is een verzameling bestanden die je kunt installeren. Na installatie heb je een nieuwe layout / stijl voor je website. De theme-bouwer heeft het werk voor je gedaan, jij hoeft dus niks te doen met HTML, CSS of iets dergelijks.
Er zijn al duizenden thema’s beschikbaar voor WordPress, maar wat misschien nog mooier is, de meeste hiervan zijn volledig gratis. Deze zijn allemaal te downloaden in de Free Themes Directory van WordPress.org.
Natuurlijk zijn er ook premium thema’s. Dit zijn thema’s die veel meer functionaliteiten hebben, en dan vooral in de backend (backend is de ‘achterkant’ van de website, hier regel jij alles). Zo kun je eenvoudig verschillende kleurenschema’s activeren, je logo uploaden, shortcodes invoegen, etc. Ook is vaak de frontend (de frontend is de ‘voorkant’, dit zien je bezoekers) van betere kwaliteit. Het ziet er allemaal beter uit. Je kunt thema’s al kopen vanaf 35 dollar bij bijvoorbeeld WooThemes of kies voor een professioneel thema op basis van het Genesis Framework.
Wat is een WordPress plugin?
WordPress plugins zijn “programma’s” (“scripts” is eigenlijk een beter woord) die WordPress verder aanpassen naar jouw wensen. Zo kun je bijvoorbeeld een zoekmachine optimalisatie plugin downloaden, een anti-spam plugin, een CMS pagina beheer plugin, etc. Voor iedere functie die je kan bedenken is er al wel een plugin. En is ie er nog niet? Dan kan een professionele specialist wel een maatwerk plugin voor je ontwikkelen.
Er zijn duizenden plugins beschikbaar. In de Plugin Directory van WordPress.org kan je gratis plugins downloaden. Natuurlijk zijn er ook betaalde plugins. Deze zijn vaak uitgebreider, zitten beter in elkaar of je krijgt er betere support voor.
WordPress en veiligheid
Net als alle andere software kan WordPress blootgesteld worden aan beveiligingsproblemen en -kwesties. Het is belangrijk om regelmatig updates uit te voeren om ervoor te zorgen dat je WordPress-installatie is beveiligd tegen bekende kwetsbaarheden. Daarnaast zijn hier enkele andere belangrijke stappen die je kunt nemen om de beveiliging van je WordPress-site te verbeteren:
- Gebruik sterk wachtwoorden: Zorg ervoor dat je sterk en uniek wachtwoord gebruikt voor je WordPress-account en voor andere gebruikersaccounts op je site.
- Installeer een veiligheid plugin: Er zijn veel veiligheidsplugins beschikbaar voor WordPress die je kunt gebruiken om je site te beveiligen tegen dreigingen, zoals brute force-aanvallen en malware.
- Beperk toegang tot je site: Zorg ervoor dat alleen vertrouwde personen toegang hebben tot je site en beperk de toegang tot beheerdersgebruikers tot het absoluut noodzakelijke minimum.
- Maak regelmatig backups: Zorg ervoor dat je regelmatig backups maakt van je site, zodat je altijd een kopie hebt als er iets misgaat.
- Gebruik een veilige verbinding: Zorg ervoor dat je site altijd via een beveiligde HTTPS-verbinding wordt bezocht om te voorkomen dat gegevens worden afgeluisterd of gestolen.
Door deze en andere veiligheidsmaatregelen te nemen, kun je de kans op beveiligingsproblemen op je WordPress-site verkleinen. Als je meer wilt weten over beveiliging van WordPress of als je specifieke vragen hebt over hoe je je site het beste kunt beveiligen, kun je altijd online zoeken of hulp vragen aan een WordPress-expert.
Waarom juist dit systeem gebruiken?
“Waarom WordPress gebruiken?” is een vraag die we vaak horen. Eigenlijk is daarop het antwoord heel simpel: WordPress is snel in gebruik, Google houdt enorm van WordPress en je kan het heel eenvoudig zelf leren. Voor SEO is WordPress dus een uitstekende keuze. WordPress is uitgegroeid tot een enorm platform. Elke dag zijn er miljoenen mensen aan het bloggen. Dit is niet onopgemerkt gebleven voor grote bedrijven. Zo gebruiken grote bedrijven en beroemdheden zoals TechCrunch, BBC America, Beyoncé en The Rolling Stones ook WordPress.