Wat is WordPress? Wat is een WordPress thema en wat zijn plugins?

WordPress, je kan er bijna niet meer omheen als het om het bouwen van websites gaat. Op deze pagina zullen we de basisbegrippen uitleggen, en waarom dit systeem in onze ogen zo goed is. WordPress is tegenwoordig een hartstikke uitgebreid systeem. Het is niet alleen geschikt voor bloggen, maar je kunt het ook als CMS (Content Management Systeem) gebruiken. Elke dag wordt hard aan dit systeem gewerkt, niet alleen door de ontwikkelaars, maar ook door duizenden andere fans. Zij maken bijvoorbeeld thema’s en plugins.

Wat is WordPress?

WordPress is een Content Management Systeem (CMS) dat erg eenvoudig werkt. Je kan snel zelf je website maken en onderhouden. Ooit is WordPress begonnen als een simpele tool om te kunnen bloggen, maar sinds een paar jaar is het syteem uitgegroeid tot een enorm platform gebruikt door grote bedrijven en zelfs webshops. Toch is de vraag “Wat is WordPress?” niet eenvoudig te beantwoorden omdat je er zo ontzettend veel mee kan.

Het is een systeem om eenvoudig zelf je website te beheren zonder dat je kennis hoeft te hebben van HTML of PHP. Het is makkelijk in gebruik. Je leert het snel en er is veel informatie over te vinden op internet. WordPress is volledig open source: dat betekent dat je het gratis kan downloaden en mag aanpassen als je dat wilt. Voor WordPress heb je thema’s, die het uiterlijk van je website bepalen. Plugins voegen extra functionaliteit toe aan je website.

Wat is een thema?

Voor WordPress zijn er elke dag vele thema-ontwikkelaars bezig. Een thema is een verzameling bestanden die je kunt installeren. Na installatie heb je een nieuwe layout / stijl voor je website. De theme-bouwer heeft het werk voor je gedaan, jij hoeft dus niks te doen met HTML, CSS of iets dergelijks.

Er zijn al duizenden thema’s beschikbaar voor WordPress, maar wat misschien nog mooier is, de meeste hiervan zijn volledig gratis. Deze zijn allemaal te downloaden in de Free Themes Directory van WordPress.org.

Natuurlijk zijn er ook premium thema’s. Dit zijn thema’s die veel meer functionaliteiten hebben, en dan vooral in de backend (backend is de ‘achterkant’ van de website, hier regel jij alles). Zo kun je eenvoudig verschillende kleurenschema’s activeren, je logo uploaden, shortcodes invoegen, etc. Ook is vaak de frontend (de frontend is de ‘voorkant’, dit zien je bezoekers)  van betere kwaliteit. Het ziet er allemaal beter uit. Je kunt thema’s al kopen vanaf 35 dollar bij bijvoorbeeld WooThemes of kies voor een professioneel thema op basis van het Genesis Framework.

Wat is een plugin?

Plugins zijn “programma’s” (“scripts” is eigenlijk een beter woord) die WordPress verder aanpassen naar jouw wensen. Zo kun je bijvoorbeeld een zoekmachine optimalisatie plugin downloaden, een anti-spam plugin, een CMS pagina beheer plugin, etc. Voor iedere functie die je kan bedenken is er al wel een plugin. En is ie er nog niet? Dan kan een professionele specialist wel een maatwerk plugin voor je ontwikkelen.

Er zijn duizenden plugins beschikbaar. In de Plugin Directory van WordPress.org kan je gratis plugins downloaden. Natuurlijk zijn er ook betaalde plugins. Deze zijn vaak uitgebreider, zitten beter in elkaar of je krijgt er betere support voor.

Waarom juist dit systeem gebruiken?

“Waarom WordPress gebruiken?” is een vraag die we vaak horen. Eigenlijk is daarop het antwoord heel simpel: WordPress is snel in gebruik, Google houdt enorm van WordPress en je kan het heel eenvoudig zelf leren. WordPress is uitgegroeid tot een enorm platform. Elke dag zijn er miljoenen mensen aan het bloggen. Dit is niet onopgemerkt gebleven voor grote bedrijven. Zo gebruiken grote bedrijven en beroemdheden zoals TechCrunch, BBC America, Beyoncé en The Rolling Stones ook WordPress.