Regelmatig een back-up maken van WordPress is belangrijk. Ja echt! Met een back-up is je website snel weer online als er problemen zijn, bijvoorbeeld als je website is gehackt of als een plugin crasht tijdens het updaten. Het gebeurt iedereen wel eens, zelfs ons.
Waarom een back-up maken van WordPress?
Wat kan er allemaal gebeuren? Je website draait toch gewoon? Toch zijn er verschillende redenen waarom je WordPress regelmatig moet back-uppen. Heb je een goede back-up? Dan kan je in het geval van nood altijd terug naar een goedwerkende versie van jouw WordPress-site.
1. Je WordPress website is gehackt
WordPress is super veilig, tenminste als je zorgt dat ie helemaal up-to-date is en als je je WordPress admin beveiligt. Toch kan het zijn dat hackers jouw website aanvullen. Ze plaatsen dan kwaadaardige code op je site, bijvoorbeeld in je thema of ze uploaden een script. Als je regelmatig een back-up maakt kan je altijd naar een “schone” versie van je website. Zo herstel je snel de hack, kunnen bezoekers weer veilig gebruik maken van je website en voorkom je grotere problemen.
2. WordPress update gaat fout
Regelmatig komen er nieuwe versies uit van WordPress, je plugins of van je thema. Het is belangrijk om die updates zo snel mogelijk uit te voeren. Op deze manier houdt je je website veilig. Maak altijd een back-up voordat je gaat updaten. Zo af en toe gaat er iets verkeerd tijdens het updaten van WordPress. Dat kan verschillende redenen hebben. Gaat er iets verkeerd? Met je back-up plaats je snel de juiste bestanden en eventueel je database terug.
3. Je bent aan het experimenteren met WordPress
Probeer je zelf regelmatig nieuwe dingen uit, je vind het leuk om te experimenteren met WordPress? Je verandert iets aan het thema. Je voegt een nieuwe plugin toe. Of je plaatst een stukje code in je thema’s functions.php. Als je van te voren een back-up maakt dan kan je snel je website herstellen als het nodig is.
Wanneer maak ik een back-up van WordPress?
Naast regelmatige back-ups die automatisch iedere dag, week of maand worden gemaakt, is het ook verstandig om een back-up te maken bij:
- Updates van WordPress
- Updates van je thema en plugins
- Installatie van een nieuw thema of nieuwe plugin
- Technische wijzigingen zoals het toevoegen van een stukje code
- Veel inhoudelijke wijzigingen, bijvoorbeeld als je wekelijks een blog plaatst
Zorg er altijd voor dat je van de volgende onderdelen van WordPress een back-up hebt:
- de WordPress database (wij adviseren deze minimaal 1 keer per week te back-uppen)
- de bestanden op je hostingserver (wij adviseren deze minimaal 1 keer per maand te back-uppen)
Hoe maak je een back-up in WordPress?
Er zijn diverse manieren om een back-up te maken met WordPress. En het is echt niet zo moeilijk.
- Handmatig via FTP
- Exporteren vanuit WordPress
- Gebruik een plugin, zoals Updraft
- Externe systemen, zoals VaultPress
Welke manier je kiest hangt een beetje af van hoeveel tijd je er aan wilt besteden, hoe vaak je back-ups wilt maken en wat je budget is. Houdt regelmatig onze blogs in de gaten, want er komen ook nog blogs die stap-voor-stap uitleggen hoe je zelf je WordPress website kunt back-uppen.
[…] schreven we al over het belang van back-ups, dus lees even die blog als je hier meer over wilt […]