Wat is er nieuw in WordPress 3.8?

Nu WordPress 3.7 nog maar net te downloaden is, zijn er al veel nieuwe functies bekend voor WordPress 3.8 die waarschijnlijk aanstaande december wordt uitgebracht. In dit artikel gaan wij alle veranderingen die tot nu toe bekend zijn op een rijtje zetten, welke voornamelijk uit grafische bestaan.

Vernieuwde adminomgeving in WordPress 3.8

Een verandering die je meteen op zult vallen is het nieuwe adminomgeving. Deze is een stuk moderner geworden. De standaard kleur is niet alleen veranderd, maar ook verschillende icons, effecten en het is simpelweg aantrekkelijker voor het oog geworden :). Je kunt deze nieuwe design nu al (in WordPress 3.7) gebruiken via een plugin, zoek in de WordPress Directory naar ‘MP6’.

Redesign WordPress 3.8

Verschillende kleurenschema’s

Iedere gebruiker kan ook een eigen kleurenschema selecteren. Het is gelukkig niet meer zoals dit in WordPress 3.7 gebeurde, waar je enige optie was om een verouderde kleurenschema te kiezen. In het geanimeerde afbeeldingen van hieronder kun je ze allemaal bekijken.

WordPress 3.8 kleurenschemas

Dashboard restyle

Begroetings woorden veranderen
Begroetings woorden veranderen

Ook de dashboard is onder handen genomen. Op het moment van schrijven wordt er nog veel aan veranderd, maar een aantal dingen zijn al zeker.

Ten eerste kun je zelf kolommen toevoegen aan het dashboard als het scherm hiervoor groot genoeg is. Als je een HTML/CSS kenner bent zul je dus al snel begrijpen dat dit enigszins te maken heeft met responsiveness, maar daar later meer over.

Verder zijn er een aantal widgets samengevoegd. Daardoor is het met een schone installatie een beetje leeg, wat echter snel veranderd als je plugins begint te installeren.

Front-end editor

Er wordt druk gewerkt aan een front-end editor. Op dit moment is dit nog in het begin van development, dus deze hebben wij nog niet kunnen uittesten. Wel zijn er al een aantal screenshots beschikbaar, het ziet er veel belovend uit! Het is de bedoeling dat deze functie voor elke theme beschikbaar zal zijn.

Eenvoudig widgets aanmaken en aanpassen

Na de aanpassing van hoe je menu’s (al zijn er geruchten over een overhaul van deze functie, nog niets bekend) kunt beheren in WordPress 3.7 is het nu de beurt voor de widgets. Ook aan deze functie wordt nog veel gewerkt, dus er is nog niets zeker.

Widgets in WordPress 1.8

Eindelijk! Responsive design

Ooit een artikel proberen te wijzigen via de browser van je telefoon? Met de huidige versies is dit een ramp. In de aankomende versie wordt dit gelukkig verbeterd. Zonder dat je een WordPress app moet download kun je prima berichten bewerken, reacties toevoegen, plugins installeren, et cetera. Hier zie je het in actie:

WordPress 3.8 Responsive

Themes management

Het is een stuk overzichtelijker geworden om je themes te beheren. Ook hier geldt weer, de geanimeerde afbeelding hieronder laat je alle veranderingen zien.

WordPress 3.8 themes

Twenty Fourteen

Tenslotte komt samen met WordPress 3.8 ook een nieuwe theme, Twenty Fourteen. Het wordt een minimalistische magazine theme. Klik op de afbeelding hieronder om een screenshot van de hele pagina te zien of ga naar de demo op wordpress.com.

WordPress twenty fourteen

 Conclusie

Dit zijn alle veranderingen die de eindgebruikers zullen opmerken in WordPress 3.8. Er zijn uiteraard veel ‘under-the-hood’ verbeteringen, maar deze zul je niet snel in de dashboard tegen komen. Ben jij blij met deze nieuwe functies? Mis je nog iets? En wat is je favoriete verbetering? Reageer!

Lees Interacties

Reacties

  1. Hi,

    Ik zie in WP 3.8 opeens geen editors meer bij theme en de plugin pagina? Houdtd at in dat simpele HTML aanpassingen nu alleen nog via FTP kunnen? Dat zou echt mega onhandig zijn, lijkt me… ?!