Akismet houdt de spam weg

Een van de bekende plugins van WordPress, het is Akismet. Natuurlijk zul je denken dat dit komt omdat hij automatisch is geïnstalleerd op WordPress blogs, wat overigens ook klopt, maar dat is niet voor niks. Deze plugin filtert alle spamreacties weg en zorgt dat je alleen reacties ontvangt van ‘echte’ mensen.

Akismet voor het eerst instellen

Als je de plugin activeert komt er een melding dat je een API sleutel moet invullen. Zonder deze sleutel doet Akismet het niet. Om je sleutel op te halen ga je naar https://akismet.com/plans/. Vervolgens kies voor je het plan ‘Personal’. Hier kun je de slider zo aanpassen zodat je niets hoeft te betalen. Je moet echter wel een WordPress.com account hebben, maar die is zo aangemaakt.

Met je Akismet sleutel moet je weer terug naar WordPress, en deze invullen op de instellingenpagina. De instellingen staan op een aparte plaats, namelijk onder het kopje ‘Plugins’. Als je ook  de plugin Jetpack hebt geïnstalleerd, dan kun je de instellingen daar vinden.

Wat Akismet doet

Eenmaal geactiveerd doet Akismet wat hij hoort te doen. Hij filtert alle spamreacties eruit. Vind de plugin een spamreactie, dan zal hij deze als spam markeren. Op de afbeelding hieronder zie je dat ik geen spamreacties heb, maar alles wat de plugin eruit filtert komt dus onder het label ‘Spam’.

doel van akismet

Conclusie

Ik heb meerdere website’s en blogs, en er is nog nooit een spamreactie op de site gekomen. Ook is er nog nooit een normale reactie als spam gemarkeerd. Akismet is echt een plugin die je moet hebben als je een spamvrije blog wilt.

Je kunt de plugin downloaden in de WordPress plugin directory.

Lees Interacties

Reacties

Trackbacks

  1. […] Akismet is standaard al geïnstalleerd als je begint met WordPress. Met deze plugin houdt je spam weg uit reacties op blogartikelen. Het is een gratis plugin voor niet-commerciële websites. Wil je Akismet ook gebruiken op zakelijke websites? Vanaf een paar euro per maand is je website beveiligd met Akismet. […]