P3 Plugin Profiler om te kijken welke plugin veel laadtijd veroorzaakt

Vandaag kijken we naar de P3 Plugin Profiler. Iedereen installeert vele plugins in de tijd dat je site online is. Je begint met de belangrijke plugins zoals WordPress SEO, Akismet en WPTouch , maar uiteindelijk zul je ook plugins gaan downloaden voor kleine dingen, zoals eenvoudig een Youtube filmpje embedden, extra opties in je WordPress editor, etc. Allemaal leuk, maar bij elke plugin die je installeert zal je site langzamer worden.

Voor je het weet zit je op de 30 plugins en merk je dat je site langzamer wordt dan dat hij was toen je WordPress net installeerde. Ik heb net een plugin gevonden die ik graag wil delen; de P3 Plugin Profiler. Deze plugin laat zien welke plugins je site langzamer maakt.

P3 Plugin Profiler installeren

Voordat er reacties komen met de vraag of de P3 Plugin Profiler niet erg veel extra laadtijd veroorzaakt, je kunt de plugin gewoon weer uitschakelen als je hem hebt gebruikt. Dit moet geen probleem zijn dus.

Als je P3 Plugin Profiler voor het eerst download en activeert, zul je merken dat de bijhorende pagina niet tussen ‘Instellingen’ staat. Je zult hem vinden onder ‘Extra’.

De scan starten

Als je voor het eerst naar de pagina van P3 Plugin Profiler gaat, zal je op ‘Start Scan’ moeten drukken. Er verschijnt nu een popup met 2 opties, de auto-scan of een handmatige scan. Kies voor ‘Auto-scan’ en de plugin gaat nu zijn werk doen. Maak je geen zorgen als dit een tijdje duurt, normaal zal hij een paar minuten in beslag nemen. Klik de pagina niet weg, dan zal de scan stoppen.

De scan resultaten begrijpen

Als de scan voorbij is, zal de P3 Plugin Profiler vertellen dat hij klaar is, en je krijgt de optie om de resultaten te bekijken. Klik op ‘View Results’. Je zult nu een diagram te zien krijgen met de plugins die het meeste laadtijd veroorzaken.

grafiek

Waarschijnlijk zul je een aantal uitschieters hebben, met daaromheen wat kleinere vakken. Als je over een vak beweegt zie je de exacte laadtijd. Staat hier bijvoorbeeld 0.5 seconds, dan betekent dit dat er gemiddeld 0,5 seconde laadtijd bijkomt per pagina. Het is aan jou om te overwegen of je dat accepteert, of dat je de plugin eigenlijk niet nodig hebt, en dus kan deactiveren. De afbeelding hierboven is van mijn 2e test, en de plugin met de grootste aandeel plakt 0,09 seconden bij de laadtijd. Aangezien deze plugin zorgt voor mijn back-ups, vind ik dit niet erg.

Bij de eerste keer dat ik deze test deed, veroorzaakte 2 plugins samen voor 1 seconde extra laadtijd! Beide plugins gebruikte ik niet (meer), dus deze heb ik meteen gedeactiveerd. Een van deze plugins was WP Quick Deploy, een erg handige plugin, maar na gebruik dus weer deactiveren.

De andere tabs boven het diagram gaan wat dieper in op de pagina laadtijd, laten tijdlijn zien, etc. Deze tabs kun je zelf bekijken als je dit nodig vindt. In principe is het diagram genoeg.

Tijd voor verandering?

Nu je de scan hebt uitgevoerd is het aan jou wat je ermee gaat doen. Veroorzaken plugins die je echt nodig hebt veel extra laadtijd? Misschien is er een alternatief in de plugin directory. Ik zal het leuk vinden als je de resultaten reageert.

Lees Interacties