WordPress Backup to Dropbox

De grote angst voor bloggers en website eigenaren, de server gaat neer en al je bestanden zijn weg. Het is al vaak voorgekomen, terwijl het simpel te voorkomen is. In dit artikel ga ik in op de plugin “WordPress Backup to Dropbox”, een gratis plugin die automatisch een backup maakt van WordPress en deze opslaat in Dropbox.

WordPress Backup to Dropbox voor het eerst instellen

Als je WordPress Backup to Dropbox installeert zul je een extra ‘tabblad’ krijgen in het menu van WordPress. Klik je hierop dan kom je op de backup settings. Eerst zul je WordPress Backup to Dropbox  toegang moeten geven tot je dropbox. Heb je er nog geen? Je hier een gratis account aanmaken.

authorize dropbox om te backuppen

Als je op ‘Authorize’ klikt kom je op de website van Dropbox. Hier zal WordPress Backup to Dropbox daadwerkelijk toestemming vragen om Dropbox te gebruiken. Je moet wel eerst inloggen. Klik je op ‘Allow’ (toestaan), dan zul je naar een volgende pagina geleid worden waar staat dat het gelukt is.

het is gelukt

Als je nu weer terug gaat naar WordPress zal je op de pagina van WordPress Backup to Dropbox een nieuw button zien staan. Klik op ‘Continue’ en je zult naar de opties pagina gaan.

Op de opties pagina kun je instellen in welke map de backups tijdelijk worden opgeslagen (dus als ze aan het uploaden zijn naar Dropbox), in welke map in Dropbox ze opgeslagen moeten worden en hoe vaak hij een backup maakt (dagelijks, wekelijks, om de twee weken, om de 4 weken, 8 of 12 weken). Ook kun je bepaalde mappen en bestanden uitsluiten om een backup van te maken. Dit kun je bijvoorbeeld doen bij wp-includes en wp-admin. Als je alles ingesteld hebt kun je op ‘Save changes’ klikken.

Wat WordPress Backup to Dropbox doet

Als je alles correct ingesteld hebt zal WordPress Backup to Dropbox nu automatisch een backup maken op de tijdstip die je aangegeven hebt. Ik laat de backup automatisch elke week uitvoeren dinsdag ‘s nachts. De backup maken kost namelijk wat kracht, dus als je de backup laat uitvoeren op een druk moment zal de website wat langzaam gaan (het licht er natuurlijk aan hoe groot je website is).

Download de plugin hier.

Lees Interacties

Reacties

    • Dat klopt Matthijs! Alle berichten en pagina’s worden opgeslagen in de database. Hiervan maakt WordPress backup to Dropbox uiteraard een backup van en zet deze, samen met de andere bestanden van je blog, in Dropbox. Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat je iets kwijtraakt als je website down gaat.

  1. Haha! Goed artikel, ik heb er veel aan gehad. Maar ik schrok van de laatste zin: (het licht er natuurlijk aan hoe groot je website is). Want het tegenovergestelde zou zijn: (het donkert er natuurlijk aan hoe groot je website is). Ach, we snappen het, toch? Ga vooral zo door!

  2. Ik schrok van de fouten die erin staan. Het licht eraan i.p.v. Het ligt eraan… En ook: de tijdstip i.p.v. het tijdstip. Verder was het wel gewoon te volgen. Bedankt Marijn!

Trackbacks