WPTouch voor een mobiele versie van je website

Wil jij ook dat je site goed leesbaar en gebruiksvriendelijk is voor de mobiele bezoekers? WPTouch is hiervoor de ideale plugin. Je kunt met deze plugin snel een mobiele versie van je website opzetten, helemaal gratis. Let erop dat als je al een responsive theme hebt, je deze plugin niet nodig hebt. Weet je niet zeker of je website al geoptimaliseerd is voor je website? Test het op je eigen mobiel.

Schermafbeelding 2013-11-01 om 15.03.37

WPTouch voor het eerst instellen

Als je WPTouch hebt geïnstalleerd uit de WordPress plugin directory, dan kun je de instellingen vinden onder Instellingen –> WPTouch. De instellingen pagina geeft een wat drukke opzet neer. Veel felle kleuren, en een grote button naar de betaalde versie van de plugin. Als je hier doorheen kijkt zul je een duidelijk en overzichtelijke pagina zien, hij doet wat hij moet doen.

Als eerst moet je de algemene instellingen instellen. Ik zal hieronder de instellingen laten zien welke ik gebruik en waarom.

Regionalization Settings: Onder Regionalization Settings kun je selecteren in welke taal je WPTouch wilt laten weergeven. Ik laat de taal automatisch detecteren door WPTouch. Dit doe ik omdat je anders moet kiezen uit talen zoals Spaans en Japans. Laat je dit op automatisch staan dan zal hij gewoon Engels kiezen.

Home Page Re-Direction: Onder Home Page Re-Direction kun je selecteren op welke pagina de mobiele bezoeker komt. Heb je bijvoorbeeld een speciale pagina voor de mobiele bezoekers, dan kun je deze hier instellen. Wil je dat de bezoekers gewoon naar je homepage wordt gestuurd, kies dan voor ‘WordPress Settings’.

Site Title: Onder Site Title kun je typen wat de site titel van je mobiel website moet zijn. Vul in wat duidelijk maakt dat dit een mobiele versie is.

Excluded Categories – Tags: Je kunt ook bepaalde categorieën en tags uitsluiten. Heb je bijvoorbeeld een blog over computers en wil je de categorie ‘Windows’ uitsluiten, typ dan het ID ervan in, en de posts onder deze categorie worden niet getoond.

Text Justification Options: Ook kun je selecteren aan welke kant de tekst wilt uitlijnen. Standaard staat deze gewoon op links, maar blog je in het Chinees (nieuw voor mij, maar natuurlijk niet onwerkelijk), dan kunt je hier rechts selecteren.

Post Listings Options: Wil je dat in je posts de categorie of tags niet/wel gezien mogen worden? Je kan hier instellen wat je wilt. Handig als je gewoon de content wilt laten zien, zonder extra’s.

Footer Message: Als laatste kun je invullen wat je als voettekst wilt hebben. Hier kun je bijvoorbeeld je copyright invullen.

De geavanceerde settings zijn echt instellingen die per website verschillen. Lees deze even door en kijk wat jij het prettigst vindt.

De push instellingen laat ik even voor wat  het is. Dit zijn de wat moeilijkere instellingen waar de meeste lezers weinig aan hebben. Voor diegene die interesse hebben, vul de api-key in van je Prowl account in.

Je kunt ook de stijl en kleur opties veranderen van je mobiele site, zo kun je dus de kleuren gebruiken van je normale site, zodat je mobiele site herkenbaar blijft. Als eerste moet je een achtergrond selecteren. Ik raad je aan om deze allemaal uit de proberen, en zo te kijken wat het beste past bij je website. Verder kun je ook je font veranderen.  Je hebt keuze uit 7 verschillende fonts, dus hier raad ik je ook aan om deze zelf uit te proberen.

Ook kun je de kleuren aanpassen, zoals ik net heb aangegeven. Dit gaat doormiddel van HTML codes. Je kunt hiervoor een color picker gebruiken. Kies de kleur die je mooi vindt, kopieer de code en plak deze hier. Je kunt de kleuren van de titel, de achtergrond kleur van je header, je sub-header achtergrond kleur en alle links op je website.

Met WPTouch kun je ook advertenties plaatsen. Er zijn twee opties:

  1. Google Adsense: De bekendste van de twee is Google Adsense. Misschien gebruik je het zelf al op je echte website. Vul je ID en advertentie code in, en je advertenties worden getoond. Wil je ook Google Analytics of iets dergelijks integreren? Vul dat in het blauwe vak in.
  2. Appstores: Je kunt ook voor Appstores kiezen. Hiermee speel je heel handig in op het feit dat je bezoeker op een smartphone zit. Appstores laat apps zien die gerelateerd zijn aan jou blog onderwerp. Blog je bijvoorbeeld over Computers, dan zul je hier apps kunnen tegenkomen die betrekking hebben tot computers. Vul eenvoudig je ID in en selecteer waar de advertenties getoond moeten worden, en je kunt hiermee geld verdienen.
Houd jij niet van advertenties, selecteer hier dan niks en ga verder.

Er zijn ook instellingen voor speciale afbeeldingen, maar ook dit zul je zelf moeten doorlopen. Zoek icons op in Google, download deze naar je computer en upload ze vervolgens naar je WordPress installatie.

Wat WPTouch doet

WPTouch maakt van jou website een gebruiksvriendelijke, mobiele website. Je kunt de interface het best vergelijken met een iPhone app. De bezoeker hoeft niet meer in te zoomen om je tekst te lezen, dit gebeurt allemaal automatisch, een stuk handiger dus.

Conclusie

WPTouch is een geweldige plugin. Steeds meer bezoekers zullen je site via een smartphone bezoeken, en dan is een plugin zoals WPTouch cruciaal. De bezoeker wilt dan gewoon lezen wat je hebt geschreven, niet zoeken waar alles staat.

Je kunt WPTouch downloaden in de WordPress plugin directory.

Wil je ook dat je site zichtbaar is op tablets? Hiervoor heb je WPTouch Pro nodig.

Lees Interacties

Reacties

  1. Marieke000 zegt

    Interessante informatie, bedankt. Wat is nu eigenlijk het verschil tussen de betaalde en de gratis versie, want als ik jouw verhaal zo lees heb je meer dan voldoende aan de onbetaalde versie.