WordPress – Thema installeren

Voor de serie ‘WordPress voor beginners’ hebben wij het artikel ‘WordPress – Thema installeren’ geschreven. In dit artikel zullen wij uitleggen hoe je eenvoudig een thema installeert.

Veel mensen kiezen voor WordPress omdat er al duizenden gratis én premium thema’s beschikbaar zijn. Je kunt snel een thema installeren, en dan heb je al een prachtige website. Als je zo’n kant-en-klare thema koopt, kun je eenvoudig aanpassingen verrichten via de thema opties.

Een thema installeren is niet lastig. Er zijn 2 opties:

  1. Je wilt een thema uit de Free Theme Directory
  2. Je wilt een premium thema van het internet.

Hoe installeer je een WordPress theme?

WordPress thema installeren stap 1Om de gratis thema’s te bekijken, gaan we naar Weergave –> Thema’s. Je komt dan op een pagina waar de thema’s staan die op jou server geïnstalleerd zijn. Om nieuwe thema’s te installeren, klikken we bovenaan op de knop “Nieuwe toevoegen”.

Op de pagina waar je nu komt staat een grote filter. Selecteer de opties die jij graag zou hebben, en klik op ‘Thema’s Zoeken’. Weet je al de naam van de thema dat je wilt installeren, vul deze dan in het zoekveld in, en druk op ‘Zoek’.

Als jij je geschikte thema hebt gevonden, klik op ‘Installeren’ onder de naam van de thema. Er verschijnt nu een popup met de vraag of je hem echt wil installeren. Klik hier op de button ‘Nu installeren’, en WordPress gaat beginnen. Als WordPress klaar is vraagt wat je wilt doen.

Je krijgt 3 opties:

  1. Voorbeeld:  Als je op voorbeeld klikt, zul je een voorbeeld te zien krijgen van de thema met de inhoud van jou blog. Je kunt nu dus zien of alles echt bij elkaar past.
  2. Activeren: Weet je zeker dat je deze thema op je blog wilt? Klik op activeren zodat deze thema actief wordt op je blog, en dat je huidige thema zich deactiveert.
  3. Terug naar de thema installatiehulp: Wil je nog een thema installeren? Klik dan op ‘Terug naar de thema installatiehulp’ en je zult weer op de pagina komen met de filter. Hier kan je van voren af aan beginnen.

Een premium theme installeren

Heb je een mooi thema gekocht of gedownload op bijvoorbeeld WooThemes of ThemeForest, en wil je deze thema installeren? Het is erg simpel om te doen.

Als je online een thema koopt, krijg je normaliteit een .zip bestand. Deze moet je vaak eerst uitpakken voordat je hem kunt installeren op je WordPress server. Kijk hiervoor even goed naar de instructies van de theme-bouwer.

Ga nu naar WordPress, en ga weer naar Weergave –> Thema’s. Als je hier bent ga dan weer naar de tab “Nieuwe toevoegen”. Je komt nu weer op de pagina met de filter. Klik nu bovenaan op de knop “Thema uploaden”.

Een WordPress thema uploaden

Je komt nu op een pagina waar je een bestand kunt uploaden. Kies op de button “Bestand kiezen”, en zoek het .zip bestand dat je nodig hebt. Klik, nu je weer terug bent op de WordPress pagina, op “Nu installeren”. Als WordPress hier klaar mee is krijg je dezelfde opties die je kreeg toen je een thema installeerde vanuit de Free Theme Directory.

  1. Voorbeeld:  Als je op voorbeeld klikt, zul je een voorbeeld te zien krijgen van de thema met de inhoud van jou blog. Je kunt nu dus zien of alles echt bij elkaar past.
  2. Activeren: Weet je zeker dat je deze thema op je blog wilt? Klik op activeren zodat deze thema actief wordt op je blog, en dat je huidige thema zich deactiveert.
  3. Terug naar de thema pagina’s: Wil je een overzicht zien van al je thema’s? Klik dan op ‘Terug naar de thema’s pagina’, en je zult een overzicht zien van al je geïnstalleerde thema’s.

En hoe nu verder?

Afhankelijk van de opties die het thema biedt kan je nog allerlei instellingen doen. Bij het ene thema kan je heel veel doen, zoals kleuren aanpassen, lettertypes kiezen, social media kanalen instellen, etc. Bij andere thema’s kan je misschien alleen een logo uploaden. Ook de kwaliteit van thema’s wisselt nog erg veel. In onze blog geven we je regelmatig tips voor WordPress thema’s.