Je hebt besloten om je bedrijf online in te gaan zetten. Een zeer goede optie natuurlijk, want in deze tijd loop je nu eenmaal achter als je niet online vindbaar bent. Voor de volgende stap zal je moeten zorgen dat je website klaar is om te presteren. Je kunt ervoor kiezen om de website door een professional te laten bouwen. Ik heb deze blog geschreven voor mensen die niet de financiële middelen hebben of gewoon zelf hun website willen maken. Met een aantal handige tips leg ik uit, hoe je relatief eenvoudig je eigen website kan maken.
1. Hoe kan ik mijn website bouwen?
Een hele goede vraag om mee te beginnen. Toch zou ik eerst beginnen met deze vraag: wat wil je bereiken met je nieuwe website? Wil je vooral de naamsbekendheid vergroten en daardoor beter vindbaar zijn? Wat je natuurlijk kan doen, is een webshop koppelen aan de diensten en of producten die je aanbiedt. Zet deze plannen gewoon even op papier. Dat geeft namelijk rust. Daarnaast is de kans klein dat je je eigen ideeën vergeet. Je moet ook rekening houden met informatie die verplicht terug moet komen op je website.
2. Wat wordt mijn domeinnaam?
Op welke naam wil je gevonden worden? Ik spreek dan ook over je domeinnaam (URL en internetadres kan natuurlijk ook). Wat belangrijk hierin is, is dat je jouw bedrijfsnaam terug laat komen. Dit heeft namelijk te maken met het feit dat de online zoekmachines jouw bedrijf sneller vinden. Ik zal je een mooi voorbeeld geven wat ik vaak gebruik. ‘www.bakkersjaak.nl/bakt-verse-taart’. Dit zegt een bezoeker meer dan ‘www.bedrijfsjaak.nl/-bakt-verse-taart.
Waar sluit je je domeinnaam mee af? Denk daar even goed over na. Als je van plan bent om in de toekomst internationaal zaken door te voeren, kies dan voor .eu- of een .com-adres. Is dat niet het geval dan kun je gewoon kiezen voor.nl.
3. Is mijn gekozen domeinnaam beschikbaar?
Je hebt nu vast een goede domeinnaam kunnen kiezen. Nu moet je wel eerst controleren of dat deze nog beschikbaar is. Je hebt verschillende websites waar je je domeinnaam kan controleren en registreren. Aan jou de keuze welke je kiest. Hieronder kun je aantal opties vinden:
- Mijndomein
- Yourhosting
- Strato
- Hostnet
- Sidn
4. Welk cms-systeem kies ik voor mijn website?
Je hebt je internetadres gecontroleerd en geregistreerd. Nu kan jezelf focussen op het vinden van een goed content management systeem (oftewel cms). Een handig programma waarmee je alle informatie, die beschikbaar is, op je website kan beheren. Wij spreken dan ook over de achterkant van de website. Zo kun je op deze manier berichten of pagina’s toevoegen op jouw website. Net als bij het registreren van je domeinnaam, heb je ook voldoende keuze uit verschillende cms-systemen. Je staat hier zelf vrij in om een keuze te maken uit een professionele partij te contacteren of dat je kiest voor een goedkoop systeem. Voorbeelden van gratis cms-systemen zijn:
- WordPress
- Drupal
- Joomla
5. De uitstraling van je gemaakte website
We zijn tot nu toe nog niet echt bezig geweest met het uiterlijk van de website. Daar gaat nu verandering in komen. Het is namelijk tijd om een lay-out en een huisstijl voor je website te kiezen. Nu komt de eerste vraag weer terug: wat wil ik bereiken met mijn website? Je kan namelijk alle kanten op. Wil je de website zo simpel mogelijk houden of wil je dat de website zo compleet mogelijk is, qua informatie? Als het goed is, weet jij al waar je naar toe wilt. Mocht je er niet zeker van zijn, dan zou je aan een professionele webbouwer om advies kunnen vragen.
De meeste webbouwers vinden het niet erg om vrijblijvend advies te geven. De keuze voor een template is vaak een lastige. Dat komt omdat er veel verschillende templates zijn. Templates worden ook wel sjablonen met een bepaald stuk code genoemd. Met de meeste cms-systemen kun je gemakkelijk de kleuren of andere onderdelen aanpassen. Wel handig als je jouw template wil matchen met de huisstijl van je bedrijf.
6. Who’s your host?
We zijn bij de laatste fase aangekomen. Je website kan bijna gelanceerd worden. Het enige wat je nu nog moet regelen, is de hosting. Hosting is ook wel het huren van de ruimte op een bepaalde server. Het is lastig om een indicatie te geven qua prijs. Je hostingkosten zijn namelijk afhankelijk van de hoeveelheid serverruimte. Als je een website hebt, die veel gebruik maakt van video en afbeelding, dan zul je meer hostingkosten moeten betalen. Ook hier kun je weer verschillende partners vinden, die jou willen helpen met de hosting. Als je website het goed doet dan kun je online geld verdienen. Dat is waarschijnlijk de belangrijkste doelstelling om te beginnen aan je eigen website, want er zal toch brood op de (digitale) broodplank moeten komen.
Geef een reactie