Google heeft een tijdje geleden de zogenaamde Core Web Vitals geïntroduceerd . Dit zijn grafieken die de gebruikerservaring van een website evalueren. Vanaf mei 2021 word dit ook gezien als een rankingfactor.
We laten zien welke grafieken websitebeheerders nu moeten evalueren en welke effecten deze hebben op ranking en SEO. Met de Core Web Vitals hebben SEO’s nu een andere taak in OnPage-optimalisatie.
Wat zijn Core Web Vitals?
Met de Core Web Vitals levert Google uniforme kwaliteitssignalen die de gebruikerservaring op een website weerspiegelen. Met andere woorden: site-eigenaren kunnen de grafieken gebruiken om de gebruikerservaring van een website te classificeren en te evalueren. In de basis gaat het om het laadproces van een pagina, de interactiviteit op een pagina en de visuele stabiliteit van een pagina.
Google introduceert hiervoor deze grafieken:
Large Contentful Paint (LCP): deze statistiek meet de duur van het laadproces totdat de hoofdinhoud van een pagina is geladen. De zoekmachine specificeert 2,5 seconden of sneller als de ideale waarde.
First Input Delay (FID): FID meet de tijd vanaf het moment dat een gebruiker voor het eerst interactie heeft met een pagina (d.w.z. wanneer ze op een link klikken, op een knop tikken of een aangepast, JavaScript-aangedreven besturingselement gebruiken) de browser kan op deze interactie reageren.
Cumulative Layout Shifts (CLS): De statistiek CLS meet hoe stabiel de lay-out van een website is en of individuele lay-outelementen tijdens gebruik verschuiven. Google specificeert een ideale waarde van 0,1 of lager.
Google wil de statistieken van de Core Web Vitals in de toekomst uitbreiden en aanvullen. De waarden mogen niet in steen gebeiteld worden. Als de verwachtingen van de gebruiker van de ervaring op een website veranderen, wil de zoekmachine de statistieken dienovereenkomstig aanpassen.

Waar kan ik de Core Web Vitals meten?
Site-eigenaren kunnen de Web Vitals gebruiken in:
- Google Search Console
- PageSpeed Insights
- Lighthouse
- Chrome DevTools
- Chrome UX-rapport
- GT-Metrix
Google wil de Web Vitals geleidelijk integreren in de respectievelijke analytische tools. Volgens Google hoeven site-exploitanten geen prestatie-experts te zijn om de statistieken in de tools te lezen. Voor hen ligt de uitdaging meer in het correct beoordelen van de data uit de Web Vitals en het verbeteren van de bruikbaarheid op basis daarvan.
WordPress sitesnelheid
Voor veelgebruikte CMS zoals WordPress geeft de zoekmachine specifieke informatie over welke instellingen of plug-ins problemen veroorzaken en hoe deze kunnen worden opgelost. Zelf vind ik tools zoals WP-Rocket of W3 Total Cache (W3TC) fijn, in combinatie met een goede hosting. Met Caching en optimalisatie van bestanden kan je veel voorkomende pijnpunten oplossen met de juiste instellingen.
Welke invloed hebben de waarden op SEO?
Google is van plan een nieuwe rankingfactor te introduceren: het Page Experience Signal. Daarmee is sitesnelheid/gebruiksvriendelijkheid toegevoegd aan het lijstje met onder andere:
Mobiele vriendelijkheid : sitebeheerders kunnen de mobiele vriendelijkheid controleren met de mobielvriendelijke test van Google.
Veilig browsen: het rapport met beveiligingsproblemen in de Search Console vertelt de sitebeheerders of er problemen zijn met veilig surfen.
HTTPS-beveiliging: als website-exploitanten een beveiligde HTTPS-verbinding voor hun website gebruiken, vinden ze een klein slotje naast de URL.
Het signaal van de pagina-ervaring moet voornamelijk op technische factoren zijn gebaseerd. Inhoudelijke aspecten zijn hier niet meegenomen. Dat betekent: factoren als content en keywords zijn nog steeds belangrijk om jezelf goed te plaatsen in de rankings. In de praktijk betekent dit: een website met bijzonder relevante inhoud kan toch in de eerste plaats belanden, ook al is het signaal van de pagina-ervaring zwak. Als twee pagina’s echter qua inhoud even relevant zijn, kan de pagina met het betere Page Experience Signal hoger scoren. Laat je hier vooral goed over informeren door een SEO bureau . Er zijn veel factoren die bijdrage aan een mooie positie, maar sitesnelheid zorgt er natuurlijk niet alleen voor dat het fijner is voor je bezoeker, maar ook dat Google je website sneller kan crawlen. Dus het is vast ook een stukje eigenbelang.
Geef een reactie