Regelmatig krijgen wij de vraag: “Wat houden de verschillende gebruikerstypen binnen WordPress in en wie moet ik welke toekennen?”. Je wilt natuurlijk niet teveel mensen onnodig veel toegang geven tot jouw website. Daarom is het verstandig om slim om te gaan met het verdelen van deze rollen. In deze blog zullen we de verschillende gebruikerstypen doornemen en je wat tips geven met betrekking tot het het toegang geven aan andere gebruikers.
Welke gebruikerstypen zijn er en wat kun je ermee?
Binnen WordPress vind je 5 verschillende gebruikerstypen. Voor elke type gebruiker is er een ander type account.
Abonnee
Een abonnee kan met zijn of haar account inloggen op je website en bijvoorbeeld een reactie achterlaten, zonder dat ze steeds opnieuw hun gegevens opnieuw hoeven in te vullen. Gewoon een ingelogde bezoeker op je website dus eigenlijk.
Schrijver
Dit account is ideaal voor bijvoorbeeld een gastblogger. Een schrijver kan namelijk een bericht of pagina schrijven, maar deze niet publiceren. Zo voorkom je dat er zonder jouw toestemming iets wordt gepubliceerd op je website.
Auteur
Een auteur kan zelf berichten schrijven, bewerken en publiceren op de website. Ze kunnen dit alleen bij zelfgeschreven artikelen doen. Op artikelen van andere gebruikers hebben zij geen invloed. Ideaal voor een vaste blogger of iemand die de nieuwsberichten bijhoudt.
Redacteur
Als redacteur kan je nieuwe berichten en pagina’s aanmaken, berichten schrijven, bewerken en publiceren. Daarnaast kan je ook berichten en pagina’s geschreven door anderen bewerken en publiceren.
Beheerder
De beheerder is normaal gesproken ook de eigenaar van de website. De beheerder heeft namelijk toegang tot alles op de website. Naast alle redacteur functies kan de beheerder ook nieuwe gebruikers aanmaken en verwijderen. Geef dus niet zomaar iemand beheerdersrechten tot je website.
Ga verstandig om met de verschillende gebruikerstypen
Om je website zo veilig mogelijk te houden is het verstandig om goed om te gaan met de verschillende mogelijkheden voor de gebruikers.
Geeft niet teveel rechten
Ga goed na wat voor rechten iemand nodig heeft op jouw website en geef zeker niet meer rechten dan dat deze gebruikers nodig hebben.
Verwijder ongebruikte accounts
Zijn er nog gebruikers met een account tot je website die niet meer worden gebruikt, verwijder het account dan meteen. Mochten deze gebruikers in de toekomst opnieuw toegang hebben kan je gerust een nieuw account voor ze aanmaken.
Tijdelijke accounts
Wanneer iemand maar tijdelijk toegang tot je website nodig heeft, zoals bijvoorbeeld een gastblogger of een supportmedewerker van een gebruikte plugin, zorg dan dat je het account na ze klaar zijn verwijdert. Het is onnodig om deze accounts te behouden en verkleint de kans op eventuele risico’s.
Mede-beheerder
Een website kan meerdere beheerders hebben. Het kan namelijk zijn dat je mede-eigenaar bent van de website. Of als je je technisch onderhoud aan de website hebt uitbesteed, zal je ook een extra beheerders account hebben. Zo kan de website up-to-date worden gehouden en goed worden onderhouden.
Wil jij meer tips ontvangen over het beheren van je eigen WordPress website, dan is onze cursus “Een betere website met WordPress” wat voor jou. Hierin leer je alles dat je moet weten voor een succesvolle website, meld je dus snel aan!
Geef een reactie