Je wilt een website beginnen en hebt besloten om deze te bouwen met het Content Management Systeem (CMS) van WordPress. Nu volgt de vraag hoe je je WordPress website op gaat zetten. Er zijn namelijk drie manieren om een website met WordPress te bouwen:
- Een website opzetten via WordPress.com
- Een website handmatig opzetten via WordPress.org
- Een WordPress website opzetten via een hosting provider
Optie twee vereist het meeste werk, maar biedt ook de meeste vrijheid, en is afhankelijk van je situatie soms de enige optie. In dit artikel helpen we je om te bepalen welke optie voor jou het handigst is.
1. Een website opzetten via WordPress.com
WordPress.com is de snelste en goedkoopste manier om een WordPress website neer te zetten. Als je bijvoorbeeld een kleine reisblog wilt opzetten, maar nog niet meteen geld wilt investeren, kun je op WordPress.com ervoor kiezen om een gratis subdomein te nemen. Je website URL wordt dan als volgt opgebouwd: ‘jouwblog.wordpress.com’. Daarnaast heb je het WordPress-logo op je pagina, en heeft WordPress het recht om via je website te adverteren. Tegen betaling kun je deze beperkingen weghalen, maar het loont zich dan al snel om een van de andere opties te kiezen. Verder is de gratis versie ook tamelijk beperkt in de plugins die extra functionaliteit toevoegen, en in de thema’s waaruit je kunt kiezen. Een groot voordeel van de gratis versie is echter dat je website altijd up-to-date is. Al met al is deze optie een goede keuze voor een hobbyist met weinig affiniteit met computers.
2. Een website handmatig opzetten via WordPress.org
Naast WordPress.com is er ook WordPress.org. Via deze weg dien je het CMS zelf op je webruimte te installeren. Hoe dit moet, leggen we in dit artikel uit. Nu gaan we alleen in op de redenen waarom je voor deze optie kiest. Ten opzichte van de gratis versie van WordPress.com is deze optie veel uitgebreider, omdat je alle opties van WordPress kunt gebruiken. Het installeren van je website vergt wel meer tijd en moeite, maar is niet erg lastig als je bijvoorbeeld onze handleiding volgt. Wel moet je dus al beschikken over webruimte, en dien je een domeinnaam te laten registreren. De webruimte moet bovendien aan bepaalde eisen voldoen om WordPress goed te kunnen laten draaien, zoals compatibiliteit met PHP.
Als het installeren eenmaal gelukt is, maak je kennis met de veelzijdigheid van WordPress. Omdat het het meest gebruikte CMS is, zijn er talloze plugins voor zo’n beetje alles wat je op je website wilt hebben. Kijk eens bij onze top 10 WordPress must haves voor een aantal voorbeelden. Wees je er wel van bewust dat een website via WordPress.org veel meer tijd vergt dan de gratis versie. Als je bijvoorbeeld een webshop begint, moet je zorgen dat je je website goed beveiligt en up-to-date houdt. Als je daar geen tijd voor hebt, is het verstandig om dit uit te besteden.
3. Een WordPress website opzetten via een hosting provider
Mocht optie twee te ingewikkeld klinken, dan is deze optie wellicht het beste. Je combineert de vrijheid van optie twee met het gemak van de eerste optie. Veel hosting providers bieden namelijk WordPress-pakketten aan. Zo heb je meteen alles wat je nodig hebt, en wordt je website automatisch geüpdatet. Uiteindelijk betaal je iets meer voor de extra service, maar heb je wel direct een website die aansluit bij je behoeften. Daarnaast maken de meeste hosting providers regelmatig back-ups, en heb je toegang tot de helpdesk van de provider wanneer je problemen ondervindt. Kijk vooraf even rond welke provider het beste pakket voor jou aanbiedt.
Tot slot
Dit zijn de belangrijkste verschillen op een rij. Mocht het nog niet duidelijk genoeg zijn, dan kun je in deze infographic nog eens alle verschillen op een rijtje zien. Veel plezier met het maken van je website!
Bron: STRATO
Geef een reactie