Je kent het wel. Je hebt een blog, bericht of een stukje tekst geschreven. Daarna wil je deze tekst, op een zo eenvoudige mogelijk manier, op je website plaatsen. Oftewel knippen, plakken en klaar is Kees. Toch is knippen en plakken in Word naar WordPress niet zo heel eenvoudig. Behalve als je de nieuwe editor (Gutenberg) van WordPress hebt. Als je deze versie hebt, dan is deze blog niet relevant voor jou. In deze blog leggen we uit, waar je op moet letten, bij de oude editor van WordPress. Heb jij altijd het idee gehad, dat de teksten van Word knippen en plakken eenvoudig is, lees dan deze blog. Ik zal niet teveel spoilen, maar het schijnt toch ingewikkelder te zijn.
Waar moet je op letten met de oude editor van WordPress?
Het knippen en plakken gedeelte kan iedereen wel, toch? Ik zal het nog even snel doornemen.
- In Windows kun je met de combinatie Ctrl + C kopiëren en met Ctrl + V plakken.
- Met een Macbook kun je met de combinatie Command + C kopiëren en met de Command + V plakken
Voor zover is dit eenvoudig. Het wordt wel iets ingewikkelder. Maak je geen zorgen, want ik zal je stapsgewijs meenemen. Zo kun jij straks knippen en plakken als een pro. Wat je misschien wel opgevallen is bij het kopiëren en plakken van Word naar WordPress, is dat de Lay-out automatisch aangepast wordt. Sommigen laten het voor wat het is, anderen gaan proberen om het aan te passen. Dit kost vaak veel tijd, omdat je niet precies weet waar het aan ligt. Ik zal je helpen. Ik weet namelijk waaraan het ligt. Het ligt aan de (HTML) op de achtergrond van je Wordtekst. Zonder dat je het weet of wist kopieer je de opmaak mee. Denk aan de opmaak van Word of andere hulpmiddelen om teksten te noteren. Door het kopiëren en plakken komt deze opmaak op jouw website terecht. Daar kan de website vaak niet goed mee omgaan.
Waarom moet de tekst zonder HTML geplakt worden?
Als je tekst vanuit Word naar WordPress kopieert en plakt, blijven er dus bepaalde HTML-tags achter. Deze zijn niet perse zichtbaar. Dat wil niet zeggen dat deze tags niet aanwezig zijn. De website tag kan dezelfde kleurcode hebben als de website. Hierdoor is het moeilijk om te zien of dat deze HTML-tags aanwezig zijn. Kijk bijvoorbeeld naar <span color=’’#000’></span>. Hierin is de kleurcode #000 oftewel zwart. Stel dat je de tekst een andere kleur geeft, dan zal het gedeelte wat gekopieerd en geplakt is niet van kleur veranderen. Op deze manier weet je dat tags aanwezig zijn en dat je website niet meer zo flexibel is. Je wilt natuurlijk wel dat je website consistent mee verandert, want dat scheelt weer werk.
Op welke manier kun je de ongewenste HTML voorkomen?
Nu gaan we zekerheid inbouwen. Zo heb je nooit meer last dat je een ongewenste opmaak kopieert. Voordat je dit probleem oplost, zal je eerst je geschreven teksten moeten wijzigen. Wijzig deze tekst naar ‘’platte tekst’’. Als je een Macbook hebt, kun je dat met het programma ‘Tekstedit’ uitvoeren. Op Windows kan dit met het programma Notepad++ aangepast worden. Dit programma is ook nog eens gratis te installeren. Door middel van een aantal stappen leg ik uit ,hoe je ongewenste HTML kan voorkomen.
- Begin met kopiëren van de tekst (Word, Open Office, ect).
- Vervolgens plak je teksten in Notepad++, tekstedit of een andere alternatief.
- Zet de tekst om naar ‘’platte tekst’. Dit kun je meestal vinden in het menu onder bewerk.
- Daarop volgend kopieer en plak je de platte tekst naar het WordPress bericht.
- Tenslotte geef je de tekst de juiste opmaak (denk aan H1, H2, enzovoort).
Wil je overigens meer weten over Microsoft Word? Volg dan deze cursus. Mocht het niet lukken of mocht je vragen hebben. Stel ze gerust. In ieder geval, veel succes!
Frank van der Leer
Je kan ook je WP site bouwen met de Plugin: Paste as Plain Text. Nooit meer een risico dat het mis gaat.