Hebben we het over het internet, dan denken de meeste mensen al snel aan het surfen op internet. Oftewel: het browsen. Websites bezoeken is één van de meest essentiële onderdelen van het internet. Daarmee is het belangrijk dat we dat een beetje veilig doen. Maar hoe zorg je daar eigenlijk voor? Wij vertellen het je in dit blog. Lees je mee?
Bewust worden van risico’s
Je kunt honderden tools gebruiken om jezelf beter te beveiligen, maar het begint toch echt bij jezelf. Word bewust van de risico’s online. Het klinkt zo voor de hand liggend: klik niet zomaar op links, download geen illegale software, pas op voor sketchy sites…
Maar wat doen we daar echt mee, met deze tips? De tips werken pas als je je er echt aan houdt. Schadelijke links zijn de meest gebruikte manier om een computer binnen te dringen. Gebruik gezond verstand: is iets te mooi om waard te zijn, dan is dat vaak ook zo.
Waar moet ik op letten voor veilig surfen?
Let ook op slechte certificaten en het ontbreken van https. HTTPS is een manier om data te versleutelen. Het is niet perfect, maar je kunt er wel relatief veilig mee internetten. Bij slechte certificaten, is er wel een versleutelde verbinding, maar komt het certificaat van iemand anders dan diegene pretendeert te zijn. Zegt je browser dat er iets mis is met het certificaat, sluit de browser dan meteen.
Kijk ook goed naar de spelling van een URL. In sommige browsers lijkt een kleinletter l op een hoofdletter I. Je ziet het verschil maar amper. Of je maakt een typfout in het adres, en komt uit op een pagina die erg lijkt op de pagina die je wilde bezoeken. Oplichters maken handig gebruik van dit soort fouten.
Wees voorzichtig als je surft: ziet een website er anders uit dan voorheen? Zijn er opeens vreemde pop-ups? Wordt de website slecht geladen of is het overdreven traag? Dan kan dat erop wijzen dat de site gehackt is. Hackers kunnen dan jouw persoonlijke informatie verzamelen.
Veiliger surfen met extensies
De eerder genoemde risico’s kun je goed ondervangen door zogenoemde extensies te gebruiken. Dat zijn uitbreidingen aan je webbrowser. Google Chrome en Brave ondersteunen bijvoorbeeld uitbreidingen. Deze kun je downloaden via de bijbehorende stores.
Een goede extensie is een VPN-extensie van een betrouwbare aanbieder van VPN’s. De extensie werkt net als een traditionele VPN, maar leidt alleen je browserverkeer door een gecodeerde tunnel. Daardoor blijft het internetten snel, terwijl je IP wordt verborgen en je data versleuteld wordt. Let wel op: al het andere dat je doet op de computer, wordt niet versleuteld en je gewone IP blijft dan zichtbaar.
Je hele verbinding versleutelen voor veilig surfen
Wil je meer versleutelen dan alleen je browser? Dan kun je het best een VPN applicatie gebruiken. Een VPN applicatie is een programma die je installeert op je computer. Er zijn ook mogelijkheden om een VPN voor alle verbindingen van alle computers en apparaten in het netwerk te gebruiken. Dit zijn VPN’s die je kunt instellen op je router. De meeste betaalde VPN-aanbieders bieden hier ondersteuning voor.
Een VPN applicatie installeren is zo simpel als het downloaden van het programma op de site van de VPN-aanbieder. Meestal is het enige wat je hoeft te doen, inloggen. Log in met je gebruikersnaam en wachtwoord van de VPN-aanbieder, en klik op ‘Verbinden’. Vaak zoekt het programma zelf een geschikte server om mee te verbinden, maar je kunt ook handmatig een locatie kiezen.
Dat is trouwens niet alleen handig voor je privacy, maar ook om geblokkeerde content te unblocken. Je kunt op deze manier bijvoorbeeld naar de Nederlandse NPO kijken, terwijl je op vakantie in Spanje bent. Of andersom: content van de BBC bekijken terwijl je in Nederland bent.
Meer handige tips over veilig surfen of andere onderwerpen omtrent WordPress? Klik hier of kijk rustig verder op onze website.
Geef een reactie