Heb je een eigen WordPress website? Dan wil je natuurlijk niet dat de website traag is, pagina’s niet volledig geoptimaliseerd kunnen worden óf de site zelfs regelmatig onbereikbaar is. Wanneer je kiest voor een voordelige of onbekende hostingpartij zijn dit echter wel zaken waar je meestal tegenaan loopt. Wil jij er 100% zeker van zijn dat jouw pagina altijd toegankelijk én gebruiksvriendelijk is? Overweeg dan om jouw WordPress website te hosten op een (eigen) VPS server. We leggen graag uit waar je op moet letten tijdens de zoektocht naar een VPS server.
VPS versus Shared Hosting
Als eerste is het verstandig om uit te leggen waarom een VPS server eigenlijk ideaal is voor jouw WordPress website. We zeiden net al dat het hosten via voordelige hostingpartijen verschillende nadelen kunnen hebben. Dit heeft vooral te maken met het feit dat deze partijen gebruik maken van ‘shared hosting’. Dit houdt simpelweg in dat er meerdere klanten (lees: websites) gebruik maken van één server. Logischerwijs hebben al deze websites invloed op de snelheid en stabiliteit van de server. Hoe meer websites er op de server worden gehost, hoe groter de kans is dat er storingen ontstaan.
Kies je juist voor een Virtual Private Server (VPS)? Dan hoef je de resources van de server niet te delen en is de server vele malen stabieler. De prestaties van andere websites hebben immers geen invloed op jouw WordPress site. Maar dit is niet het enige voordeel. Gerenommeerde aanbieders van een VPS server nemen je bovendien veel zorgen uit handen. Zo krijg je bijvoorbeeld gratis toegang tot cloudopslag en is er 24/7 een storingsdienst bereikbaar die jou kan ondersteunen.
Hardware van de VPS server
Een ander voordeel van een virtual private server is dat het mogelijk is om eenvoudig meer of minder capaciteit toe te voegen qua hardware. Mocht dus blijken dat je ineens veel bezoekers krijgt op de website, dan is het relatief simpel om de hardware van de Virtual Private Server te wijzigen. De hardware heeft namelijk een grote invloed op de prestaties van jouw website.
Bij de meeste hostingpartijen kun je een werkgeheugen kiezen tussen de 512MB en 192 GB. De keuze is sterk afhankelijk van het type website. Heb jij een relatief basic website? Dan wordt het aangeraden om minimaal 512MB RAM te kiezen. Wanneer je verzekerd wilt zijn van een hoge snelheid, adviseren wij echter om minimaal 1GB werkgeheugen te kiezen. Dit maakt de website bovendien toekomstbestendiger. Mocht je website plotseling (tien)duizenden bezoeker per dag krijgen, dan zou je website hiermee in principe nog steeds prima moeten presteren.
Vervolgens kun je een CPU kiezen die past bij de hoeveelheid RAM. Heb je tussen de 1 en 4GB werkgeheugen gekozen? Dan wordt het aangeraden om een processor te kiezen met 4 cores die draaien op een snelheid van 2.4 Ghz. Uiteraard kun je kiezen voor meer cores of een hogere processorsnelheid. Het is dan echter wel de vraag of de websitebezoeker hier qua prestaties écht iets van merkt.
Maximale prestaties en betrouwbaarheid
Met behulp van benchmarks of in overleg met de hostingpartij kun je er eenvoudig achter komen of de hardware (nog) past bij jouw WordPress website. Overigens kan de VPS hostingpartij je ook adviseren over andere onderdelen zoals de hoeveelheid schrijfruimte en het opslagtype. Als basis wordt voor WordPress websites in ieder geval geadviseerd om een SSD te kiezen met minimaal 20GB schijfruimte. Dit is echter wederom afhankelijk van het aantal bezoekers en de plug-ins op jouw website. Houd er uiteraard wel rekening mee dat kosten iets hoger kunnen uitvallen wanneer er krachtigere hardware moet worden ingezet. De prijs van een VPS is echter vele malen lager dan van een dedicated server, terwijl de prestaties vaak gelijkwaardig zijn voor WordPress websites!
Bekende hostingpartij
Uiteindelijk is een betrouwbare server hosting voor zowel jezelf als de websitebezoekers relevant. Jij bent immers verzekerd van een website die bereikbaar is, waardoor jouw (potentiele) klanten de site kunnen bezoeken én artikelen kunnen aanschaffen of op advertenties kunnen klikken. Wanneer je kiest voor een betrouwbare hostingpartij hoef je niet bang te zijn dat er ook maar iets met jouw VPS server gebeurt. Je herkent bekende partijen voornamelijk aan goede reviews én ISO, NEN of ISAE keurmerken. Wanneer de host bijvoorbeeld beschikt over ISO 27001 ben je onder andere verzekerd van de beste data beveiliging op het gebied van VPS servers. Veel grotere partijen hebben bijvoorbeeld ook een SLA dienstverlening. Middels deze dienstverlening kun je 24 uur per dag, 7 dagen per week dienstverlening verwachten als je bijvoorbeeld een vraag hebt of problemen hebt met de instellingen.
Ga jij een VPS huren?
De gemiddelde VPS is tegenwoordig zeer snel opgezet en kan eenvoudig worden gewijzigd. Dus verkoop je in een bepaalde periode meer producten? Of heb je opeens meer bezoekers en dataverbruik? Dan heb je natuurlijk meer ruimte nodig om alles op te kunnen slaan. Met een Virtual Private server kun je op ieder moment extra capaciteit toevoegen. Hierdoor staat niets de ontwikkeling van jouw organisatie in de weg en kan jouw WordPress website eindeloos groeien!
Janma
Leuk stukje maar het leukste van een VPS is dat je er ook meerdere WP naast elkaar op kunt laten draaien. Helaas gaat de schrijver daar niet op in