Afbeeldingen gebruiken op je website. Hoe zit dat nou?

Oude camera met lens

“Als het online staat mag je het gebruiken”, “Als ik het op internet zet, dan geef ik mijn auteursrechten op”… Smoesjes natuurlijk. Deze blog gaat over het gebruik van afbeeldingen op je website. Welke keuzes maak je en waar moet je op letten als je een afbeelding van iemand anders gebruikt.

Oude camera met lens

Blogs met een afbeelding doen het goed

Afbeeldingen op je website zijn belangrijk, zeker als het om bloggen gaat. Blogs met een afbeelding trekken nou eenmaal meer lezers aan, maar welke afbeeldingen gebruik je dan? Een paar tips van ons:

  • Gebruik zoveel mogelijk eigen foto’s en afbeeldingen
  • Vermijdt typische stockfoto’s
  • Let op de auteursrechten

Gebruik zoveel mogelijk eigen foto’s en afbeeldingen

Zoek een stijl voor je website. Een stijl die past bij je bedrijf of bij jou persoonlijk. Maak zoveel mogelijk gebruik van eigen foto’s en afbeeldingen in jouw stijl. Hierdoor worden afbeeldingen persoonlijker en herkenbaar en lezers van je blog zullen dat zeker waarderen.

Kijk eens op de website van Fotografille voor leuke tips voor het maken van foto’s, bijvoorbeeld deze blog over het maken van fantastische productfoto’s!

Typische stockfoto
Typische stockfoto, inclusief te witte glimlach. Echt NEP dus.

Vermijdt typische stockfoto’s

Iedereen kent ze wel… typische stockfoto’s: ze zien er gigantisch nep uit. Een knappe jongeman of vrouw met een brede glimlach (inclusief de spierwitte tanden) of een net iets te volmaakt graslandschap waar een paar “zakenmensen” gezellig staan springen en juichen.

Er is natuurlijk niets tegen het gebruik van stockfoto’s, maar zorg er voor dat het niet te nep is en dat het blijft passen bij jouw website. Je lezers hebben niets aan nep en het komt je eigen geloofwaardigheid niet ten goede.

Let op auteursrechten

Nee mensen… je mag echt niet zomaar iedere foto van internet af halen. Op ieder beeldmateriaal zitten nu eenmaal auteursrechten. Dat wil zeggen dat je niet zomaar een foto mag downloaden en die mag gebruiken op je website of op social media. Doe je het toch? Dan is de kans groot dat je een dikke factuur krijgt van de maker.

In sommige gevallen worden foto’s vrijgegeven onder de Creative Commons (CC) licentie. Dit wil zeggen dat je het beeldmateriaal voor bepaalde doeleinden vrij mag gebruiken (al dan niet met bronvermelding). Wil je hier meer over weten neem dan eens een kijkje op de website van Charlotte’s Law. Sowieso een interessante website voor bloggers.

Gebruik gratis afbeeldingen in WordPress

Heb je niet de mogelijkheid om steeds weer zelf nieuwe foto’s te maken? Maak dan gebruik van foto’s die zijn vrijgegeven onder de Creative Commons licentie of koop een licentie voor het gebruik van een foto.

Voor WordPress is er de handige plugin Free Image Search – Creative Commons Image Search. Deze plugin kost een paar euro, maar je hebt meteen de beschikking over HEEL VEEL gratis foto’s. Gewoon direct in je WordPress mediabibliotheek. Lees onze blog over het gebruik van gratis afbeeldingen in je blog met deze handige plugin.

Lees Interacties