Berichten inplannen in WordPress

WordPress blog inplannen

Met WordPress plan je eenvoudig berichten in. Dat is handig als je vooraf een aantal artikelen hebt geschreven die je later wilt publiceren. Wij gebruiken het zelf ook bijna altijd en ik denk dat de die-hard bloggers deze functie allemaal wel gebruiken. En het leuke is… je hoeft er niets speciaals voor te installeren. Berichten inplannen in WordPress kan standaard.

Waarom is het goed om berichten in te plannen

Berichten inplannen kan op veel verschillende manieren handig zijn.

Berichten plannen op ideale tijden

Schrijf jij je berichten bijvoorbeeld vaak ‘s avonds, maar bereik je meer mensen in de ochtend? Plan je bericht dan in en het wordt de volgende ochtend gepubliceerd. Via statistieken programma’s als Google Analytics kan je zien wanneer je website het meest bezocht wordt. Plan je blog in vóór het drukste moment in en je bereikt de grootste groep lezers.

Lekker een paar weekjes vakantie

Af en toe wat rust is ook gewoon lekker. Als je ook tijdens je vakantie regelmatig een blogbericht wilt publiceren kan je ze keurig allemaal inplannen. Schrijf je blogs vooruit en tijdens je vakantie merken je lezers niets van jouw welverdiende rust.

Ritme is goed in je blog

Ja, we weten het… We hebben zelf weinig ritme bij het plaatsen van berichten. Maar ritme is wel goed. Door altijd op dezelfde dag berichten te plaatsen weten je lezers dat je weer iets nieuws hebt gepubliceerd. Plan bijvoorbeeld je blogberichten iedere maandagochtend in. Je lezers weten dat en nemen dan snel een kijkje om jouw nieuwe blog te lezen.

Hoe kan je artikelen inplannen in WordPress?

WordPress artikel publicerenWordPress heeft een standaard functie om berichten (posts) in te plannen. Als je een artikel hebt geschreven staat standaard aan de rechterkant het item “Publiceren”. Dit veld heb je vast al vaak gebruikt, maar een screenshot is hiernaast afgebeeld. In deze box kan je je bericht opslaan als concept, een voorbeeld bekijken, maar je kan hier ook je artikel in plannen.

Dit doe je in 5 stappen:

 1. Klik op de link “Bewerken” achter het item “Onmiddelijk publiceren”.
 2. Een datum en tijd veld verschijnt. Kies hier de datum en tijd waarop je het artikel wilt publiceren.
 3. Klik op de grijze knop “OK”.
 4. De blauwe knop “Publiceren” veranderd nu in “Inplannen”.
 5. Klik op de blauwe knop “Inplannen” om je bericht te publiceren op de gekozen atum en tijd.

Makkelijk toch?

In de animatie hieronder zie je hoe we dit bericht inplannen voor 5 augustus om 15:00.

Stap voor stap een bericht inplannen

Extra tip: Laat berichten zien in de toekomst

Met de plugin SOUP – Show off Upcoming Posts laat je berichten zien die nog niet gepubliceerd zijn. SOUP - show off upcoming posts

Met deze plugin toon je een leuke widget in je sidebar. Hierin worden de toekomstige berichten getoond. Zo maak je je bezoekers alvast nieuwsgierig naar berichten die nog gepubliceerd moeten worden. Zo kan je ze motiveren om vaker terug te komen óf om zich in te schrijven voor je nieuwsbrief. Een leuke toevoeging die we recent ook hebben geïnstalleerd. Je ziet ‘m hiernaast in de sidebar.

Plan jij al blog berichten in?

Plan jij al berichten in om ze later te publiceren? Wij vinden het een aanrader. Probeer het eens en laat het ons even weten 😉 Dan lezen we ook jouw blog.

Lees Interacties

Reacties

 1. Marjolein Deelen zegt

  Hallo
  Ik heb een vraagje, misschien kijk ik er overheen, maar hoe of waar mee maak ik
  een blog op WordPress site! 🙂

  Alvast bedankt groetjes Marjolein

  • Bart zegt

   Hoi Marjolien,

   WordPress is ooit ontwikkeld als een blog. Blogfuncties zijn dus standaard onderdeel van WordPress. Natuurlijk moet je thema wel specifieke bloglayouts hebben, maar ik denk dat zo’n beetje ieder thema dat wel heeft.
   Een nieuw bericht start je onder “Berichten” vanuit je WP-admin menu.

   Succes!
   Bart

 2. Rien Zeeman zegt

  Hallo,,

  Ik heb eerst altijd met joomla gewerkt en dan voornamelijk artikelen plaatsen.
  Als ik dan een artikel plaatsten kon ik zeggen zo laat starten zit volgens mij ook in wp als ik dat zo lees maar wanneer het dan weer moet stoppen kan ik niet vinden ik hoor graag van u