WordPress is een erg populair Content Management System (CMS). En dat is niet gek. Naast het feit dat de software gratis is, zijn de mogelijkheden namelijk nog eens eindeloos ook. Zo zijn er talloze thema’s te vinden en kan een WordPress site bovendien flink worden uitgebreid dankzij de vele plugins. Of je nu op zoek bent naar een eenvoudig contactformulier, een uitgebreid forum wilt toevoegen of graag wat SEO-opties zou installeren, voor alles is er wel een plugin beschikbaar. Dit vormt echter ook een struikelblok. Juist door die eindeloze mogelijkheden, zijn veel WordPress sites traag. Maar hoe bepaal je de snelheid van je WordPress website? Wat zijn mogelijke oorzaken voor een langzame WordPress site? En hoe kun je WordPress sneller maken?
Snelheid WordPress website achterhalen
Zelf
De beste manier om te achterhalen hoe snel je WordPress site is, is door het zelf te ervaren en het tevens aan anderen te vragen. Je komt er immers snel genoeg achter of een bezoeker duidelijk moet wachten totdat een pagina eindelijk volledig geladen is. Wees hierbij overigens zeer kritisch, want dat zijn je bezoekers ook. Zo klinkt 3 seconden wellicht niet lang, maar het merendeel van je bezoekers heeft je site tegen die tijd waarschijnlijk al weer verlaten…
Tools
Daarnaast zijn er verschillende tools die je helpen bij het testen van de websitesnelheid. Goede voorbeelden daarvan zijn GTmetrix en Google PageSpeed Insights. De eerstgenoemde tool doet zowel de YSlow als de PageSpeed test. Op die manier heb je direct een compleet beeld van de snelheid van je WordPress site. De tweede tool splitst de PageSpeed test uit in mobiel en desktop. Zeker omdat tegenwoordig een groot deel van je bezoek mobiel zal zijn, is dat erg relevant. Beide tools geven ook concreet aan wát er nu precies verbeterd kan worden, zodat je in principe direct aan de slag kunt met het versnellen van je WordPress website.
Oorzaken van een trage WordPress site
Er zijn vele mogelijke oorzaken te bedenken voor een langzame WordPress website. In deze blog beperken we ons tot 3 belangrijke voorbeelden, namelijk trage hosting, (te) veel plugins en grote afbeeldingen.
Hosting
Webhosting is een belangrijke factor in de snelheid van je WordPress site. Sterker nog, dit vormt zelfs de basis. Als die basis al niet goed is, is het uiteraard lastig om je WordPress website veel sneller te maken dan hij nu is. Om die reden is het belangrijk om te kiezen voor kwalitatieve hosting, die bij voorkeur zelfs specifiek is ingericht voor WordPress. Vanwege de grote populariteit van WordPress zijn er tegenwoordig immers genoeg aanbieders van zogenaamde ‘WordPress hosting’. Het klinkt wellicht als een marketingpraatje, maar in de praktijk komt het de snelheid van je WordPress site wel degelijk ten goede.
Plugins
Zoals eerder in dit artikel is besproken, zijn er met plugins diverse functionaliteiten toe te voegen aan een WordPress website. Sommige plugins zijn zelfs bijna essentieel te noemen, maar doe af en toe toch zeker even een ‘grote schoonmaak’. Door de jaren heen zul je misschien namelijk behoorlijk wat plugins geïnstalleerd hebben. Samen nemen die plugins uiteraard de nodige schijfruimte in, waardoor ze verantwoordelijk kunnen zijn voor (flinke) vertraging. Zijn je plugins dus nog wel allemaal in gebruik? Zijn er in de tussentijd geen betere alternatieven bijgekomen? Zijn er geen zware plugins geïnstalleerd waarvan slechts een klein deel van de functionaliteiten wordt benut? Dergelijke vragen stellen en vervolgens simpelweg een aantal plugins verwijderen of vervangen, kan al een aanzienlijke impact hebben op de snelheid van je WordPress site.
Afbeeldingen
Foto’s en andere afbeeldingen zijn natuurlijk ideaal om je website ‘op te leuken’. Een afbeelding heeft echter heel wat meer laadtijd nodig dan bijvoorbeeld tekst. Uiteraard kun je gewoon zonder problemen afbeeldingen gebruiken, maar het is wel belangrijk om dat optimaal te doen. Zomaar een foto uploaden binnen WordPress is daarbij helaas niet de ideale optie. Foto’s worden immers niet door WordPress gecomprimeerd en bijgesneden naar de ideale afmetingen. Maar om je WordPress site snel te maken én te houden, zul je dat wel moeten doen. In veel gevallen valt daarmee namelijk een enorme snelheidswinst te behalen.
Tips om je WordPress site sneller te maken
Hierboven hebben we al enkele tips gegeven om een einde te maken aan je trage WordPress site. Online zijn er echter nog heel veel meer te vinden. Deze tips om je WordPress website sneller te maken, helpen je bijvoorbeeld om binnen hooguit een half uur flink wat stappen te zetten op het gebied van snelheid. Nu valt het je wellicht op dat hiervoor de nodige extra plugins geïnstalleerd moeten worden, maar daar zul je zeker geen spijt van krijgen. Veel succes!
Geef een reactie