Hostnet Café: terugblik op de lezing

Hostnet Café woensdag 11 mei

Woensdag 11 mei was het Hostnet Café #WorkshopWoensdag. Wil je een eigen WordPress-website beginnen? Dan had je dit niet mogen missen. Hostingprovider Hostnet nodigde twee inspirerende sprekers uit: Bart Pluijms van WPHulp.nl (ik dus) en Robert van Eekhout van Van Ons. Het was een warme, volle zaal met veel geïnteresseerde bezoekers die alles wilden leren over WordPress, plugins, thema’s, veiligheid, updates en meer.

Terugblik op de lezing van WPHulp.nl

In mijn verhaal ben ik in gegaan op de beginselen van WordPress. Als je de presentatie nog eens wilt bekijken… Geen probleem, je kan de presentatie hier downloaden (PDF – 1,7MB). Ik heb er een PDF van gemaakt en er hier en daar wat opmerkingen bij geplaatst ter verduidelijking.

Hieronder kom ik nog even terug op de belangrijkste onderwerpen en vragen uit de zaal, inclusief handige links naar meer informatie en tips.

Thema en plugins

 • Thema: Het thema (of theme) is het “jasje” van je website. Het bepaald de layout, de stijl en de kleur.
 • Plugins: Plugins voegen functionaliteiten toe aan je website. Bijvoorbeeld voor social media, anti-spam, back-ups, e-commerce, of veiligheid.

Er zijn veel gratis (maar ook betaalde) plugins en voor iedere functionaliteit is wel een plugin beschikbaar. Wil je toch iets unieks dan kan je altijd nog een plugin laten maken.

Lees ook onze korte introductie over WordPress, plugins en het thema.

Een thema kiezen en installeren

Veel vragen gingen over het kiezen en installeren van een thema. Het ene thema is veel uitgebreider dan het andere. Er zijn veel gratis thema’s beschikbaar vanaf WordPress.org. Andere bronnen voor goede thema’s zijn bijvoorbeeld WooThemes.com, StudioPress en ThemeForest.

Een thema installeer je door in de WP-admin te gaan naar Weergave → Thema’s. Vervolgens klik je op de knop Nieuwe toevoegen. Hier heb je de mogelijkheid om een gratis thema te zoeken op WordPress.org of een thema te uploaden dat je hebt gedownload vanaf een andere locatie.

Wil je meer weten? Lees dan onze instructies voor het installeren van een thema.

Top 5 plugins voor beginners

Tijdens de lezing benoemde ik 5 plugins, maar ik ben niet echt toegekomen aan het nut van deze plugins. Sorry daarvoor, maar ik moest een beetje op de tijd letten. Gelukkig schreven we eerder een blog over de 10 Must Have WordPress plugins die je moet installeren.

Updaten en veiligheid

Het is belangrijk om je website up-to-date te houden. Je houdt hiermee je website veilig. De meeste updates die uitgebracht worden van zowel WordPress als plugins zijn namelijk updates die kleine veiligheidsproblemen oplossen. Is WordPress dan zo onveilig? Nee, niet als je je website goed onderhoud.

Wil je meer weten over het updaten en de veiligheid van je website lees dan deze blogs:

Omdat het updaten en de veiligheid van je website zo belangrijk is moet je hier echt tijd voor reserveren. Als ondernemer wil je je natuurlijk liever focussen op het bereiken van je klanten en het verkopen van je producten of diensten. Speciaal hiervoor hebben we een aantal onderhoudspakketten samengesteld. Wij verzorgen het onderhoud aan je website zodat jij je er niet meer druk om hoeft te maken.

Een back-up maken in WordPress

Het maken van back-ups is erg belangrijk. Het zorgt er voor dat je bij problemen snel weer kunt herstellen naar een versie die wel goed werkt. Ik vertelde over de plugin UpdraftPlus waarmee je automatisch een back-up kunt maken van WordPress en die kunt opslaan op een externe locatie (bijvoorbeeld Dropbox).

Eerder schreven we al over het belang van back-ups met handige tips.

Bedankt!

Uitzicht vanuit het Hostnet Café in AmsterdamRest mij nog om alle bezoekers van het Hostnet Café te bedanken voor de komst en jullie vragen. Natuurlijk wil ik ook alle medewerkers van Hostnet bedanken voor de gastvrijheid. Ik hoop dat jullie er veel van hebben geleerd en dat ik jullie enthousiast heb kunnen maken over WordPress.

Zelf nu aan de gang? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang regelmatig handige tips voor WordPress. Heb je een vraag? Stel ‘m via Facebook, Twitter of stuur ons een mailtje.

Met kleurrijke groet,
Bart

ps. Wat een mooi uitzicht toch bij Hostnet!

Lees Interacties

Reacties

 1. Hoi Bart
  Bijna een week later ben ik eindelijk weer eens verder gegaan met het verbeteren van mijn website. Dankzij jouw presentatie had ik er weer zin in. Bedankt voor de tips!
  Groeten,
  Karin

  • Hoi Karin,
   Fijn dat ik je heb kunnen motiveren 😉
   Hopelijk kijk je nu een stuk POSITIEVER naar je website.
   Nog een tipje van ons: Op http://depositievecoach.nl/informatie/ maak je een paar keer gebruik van lijsten. Nu zijn dat gewoon paragrafen met een streepje er voor (eigenlijk dus geen lijst). Maak gebruik van de lijstfunctie binnen WordPress. Dat vindt Google ook een stuk leuker 😉
   Succes!