WordPress “Fout bij het maken van de databaseconnectie” oplossen

Fout bij het maken van de databaseconnectie

Het is misschien wel de grootste nachtmerrie van iedere website eigenaar. Je website is niet bereikbaar en je ziet de melding “Fout bij het maken van de databaseconnectie” (Engels: Error establishing a database connection). Er is iets goed mis en hoe langer het duurt, hoe meer geld het kan kosten! We krijgen hier dan ook regelmatig mailtjes en tweets over.

[quote]Waarom krijg ik de melding “Fout bij het maken van de databaseconnectie” in WordPress? Mijn host is <Hostname>. Ik heb volgens mij niets gewijzigd.[/quote] [quote]Mijn site is niet bereikbaar. Sinds vanochtend krijg ik de melding “Error establishing a database connection”. Weten jullie hoe ik dit kan oplossen?[/quote]

Waarom is mijn WordPress database niet bereikbaar?

De foutmelding van de database kan door verschillende redenen ontstaan. In alle gevallen is de WordPress database niet meer bereikbaar.

 • De database gegevens zijn gewijzigd
 • De databaseserver is niet bereikbaar
 • De database is corrupt of beschadigd

Er zijn natuurlijk nog andere redenen, waar je vaak niets aan kan doen en die in 99% van de gevallen bij de hostingprovider liggen. Zo kan je database bijvoorbeeld niet meer bereikbaar zijn door het vastlopen van een automatische back-up.

De database gegevens zijn gewijzigd

Controleer als eerste je database login gegevens in de wp-config.php. Dit bestand kan je bereiken met FTP of via de filemanager van je hostingprovider. Het kan zijn dat de database gegevens zijn gewijzigd. Dat kan je zelf hebben gedaan (bewust of onbewust) maar het kan ook zijn gedaan door je hostingprovider (om wat voor reden dan ook). Vaak ontvang je dan een mailtje met de nieuwe database gegevens. Ga naar de wp-config.php en zoek het deel op dat er uit ziet als:

// ** MySQL settings - You can get this info from your web host ** 
//
/** The name of the database for WordPress */
define( 'DB_NAME', 'database_name_here' );
 
/** MySQL database username */
define( 'DB_USER', 'username_here' );
 
/** MySQL database password */
define( 'DB_PASSWORD', 'password_here' );
 
/** MySQL hostname */
define( 'DB_HOST', 'localhost' );

Controleer de volgende gegevens:

 1. De naam van de database (DB_NAME)
 2. De database gebruikersnaam (DB_USER)
 3. Het database wachtwoord (DB_PASSWORD)
 4. De database host (DB_HOST)

Als 1 van bovenstaande gegevens niet klopt dan kan WordPress de database niet bereiken. Wijzig de gegevens en sla het bestand wp-config.php op. Als het goed is is nu je website weer bereikbaar. Geen succes? Lees dan verder…

De databaseserver is niet bereikbaar

De database staat op een server van jouw hostingprovider. Hier draait dan speciale software op zodat alle WordPress gegevens daar worden opgeslagen. In de meeste gevallen is dat een MySQL database, maar er zijn heeeel af en toe wat uitzonderingen (niet aangeraden overigens).

Als de databaseserver niet meer bereikbaar is dan kan WordPress ook geen connectie maken met de database (duh…). Dit kan ontstaan door technische problemen of updates bij de hostingprovider. In veel gevallen kunnen zij er ook niets aan doen. Komt het vaak voor dan is er toch iets mis met je hostingprovider en wellicht is het dan slim om over te stappen.

De database is corrupt of beschadigd

Heel soms raakt de WordPress database corrupt of beschadigd. Dat kan allerlei redenen hebben: bijvoorbeeld de database is te groot, er is een kleine onderbreking geweest tijdens wegschrijven van gegevens of na een hack of DDos aanval. In sommige gevallen kan je zelf de database repareren.

 1. Log hiervoor in met FTP of ga naar de filemanager van je hostingpanel.
 2. Open het bestand wp-config.php
 3. Voeg de volgende code toe define(‘WP_ALLOW_REPAIR’, true);
 4. Ga nu naar de volgende URL: http://www.jouwebsite.nl/wp-admin/maint/repair.php (vervang jouwwebsite.nl door je eigen domeinnaam)Daar zie je het volgende scherm. Database repair screenshot
 5. Klik op de knop “Database repareren en optimaliseren”. WordPress gaat nu proberen om de database te repareren. Je ziet dan zoiets als in de volgende animatie. De resultaten kunnen afwijken van je database en je WordPress installatie. Database repareren en optimalisatie
 6. Klaar? Vergeet niet om de regel define(‘WP_ALLOW_REPAIR’, true); weer te verwijderen uit de wp-config.php. Iedereen zou hier misbruik van kunnen maken!

Neem contact op met hostingprovider bij database problemen

Ons advies: neem eerst contact op met je hostingprovider als de melding “Fout bij het maken van de databaseconnectie” verschijnt. In veel gevallen kunnen zij dit snel voor je oplossen en anders kunnen ze je adviseren. Kom je er echt niet uit? Neem dan gerust contact met ons op, dan kunnen we samen kijken hoe wij dit probleem snel voor je kunnen oplossen.

We zijn benieuwd naar jouw verhaal!

Heb jij ook dit probleem gehad met de WordPress database? We zijn benieuwd naar jouw verhaal. Waar lag het aan en hoe heb je het opgelost? Laat het ons weten in een reactie. Het helpt namelijk ook andere WordPress gebruikers.

Lees Interacties

Reacties

 1. Ik heb het opgelost door in het cPanel te kiezen voor MySQL(r)-databases en dan te kiezen voor Database herstellen.

 2. Ik herstel het via phpmyadmin, database herstellen. Op Youtube kun je vaak wel handige filmpjes vinden hoe je dat precies moet doen.

 3. Aan bovenstaande had ik al heel veel, maar bij mij wilde WordPress ook niet connecten met de database…. grmpf op een Synology-NAS

  mijn oplossing had ik ergens gevonden:
  Gebruik 127.0.0.1:3307 i.p.v. localhost