WordPress installeren via FTP of one-click installation

In het eerste deel van WordPress voor beginners gaan we WordPress installeren op je webhosting. Er zijn hiervoor twee manieren, en welke je kunt gebruiken ligt aan de functies die jouw hostingpartij aanbiedt.

 1. Handmatig WordPress installeren met FTP
 2. WordPress one-click installatie

Ga na bij jouw hostingpartij welke stap jij moet uitvoeren.

Handmatig WordPress installeren met FTP

Voorbereiding
Voordat we beginnen moet je eerst een FTP-client downloaden, zoals FileZilla. Met FileZilla kun je contact maken, via de gegevens die je van je host hebt gekregen, met je webserver. Hier gaan we de bestanden van WordPress tijdens deze tutorial in uploaden. Die bestanden moet je wel eerst downloaden. Dit doe je door naar nl.wordpress.org te gaan. Download hier de laatste versie van WordPress (in het Nederlands).

Je host moet PHP versie 5.2.4 of hoger en MySQL versie 5.0 of hoger ondersteunen. Weet je niet zeker of je host dit ondersteunt, stuur een mailtje met de vraag of zij deze versies ondersteunen. Als je host dit niet ondersteund, zul je WordPress niet optimaal kunnen gebruiken.

Database aanmaken

WordPress slaat alles op in een database. Een database kun je zien als een harde schijf die verbonden is met het internet en data bewaard. Om een database te maken moet je naar de dashboard van je webhosting. Ik zal het cPanel gebruiken, maar dit kan ook met met platformen zoals DirectAdmin. Het ziet er iets anders uit, maar dit hoeft geen probleem te zijn als je zoekt naar de juiste woorden. Je kunt altijd aan je hostingpartij hulp vragen met een bepaalde taak.

Database aanmaken 1

Zoek het kopje ‘Databases’ en klik op MySQL Databases.

Database aanmaken 2

Voeg eerste een database naam toe en schrijf deze ergens op. Schrijf ook het MySQL serveradres op, deze zul je later in de tutorial nodig hebben. Het serveradres zal in de meeste gevallen localhost zijn. Als je het serveradres hier niet kan vinden, neem dan contact op met je hostingpartij.

Database aanmaken 3

Helemaal onderaan de pagina moet je een gebruiker aanmaken. Schrijf je gebruikersnaam én wachtwoord daarvan op. Vanzelfsprekend geldt dat het slim is om een sterk wachtwoord te kiezen. Je hoeft hem maar eenmalig in te vullen, dus gebruik het liefst de wachtwoordgenerator.

Als je de gebruiker hebt aangemaakt moet je de gebruiker en database aan elkaar koppelen. Selecteer je gebruikersnaam en database naam en klik op ‘Toevoegen’. Op het scherm dat je dan zult zien kun je de rechten selecteren. Klik eenvoudig op ‘Alles selecteren’ en sla de wijzigingen op.

WordPress uploaden naar de server

Nu je de database klaar voor gebruik hebt gaan we WordPress uploaden via de FTP-client. Zorg ervoor dat je de FTP gegevens van je host bij de hand hebt. Als je deze niet hebt, neem dan contact op met je hostingpartij.

Allereerst zetten we de verbinding tot stand. Ga naar Bestand –> Sitebeheer en voeg een nieuwe site toe. In het rechter kolom moet je al je FTP gegevens invullen. Uiteindelijk ziet het er ongeveer zoals dit uit:

FTP verbinding opzetten

Als je alles hebt ingevuld, klik op de button ‘Verbinden’. Je komt nu in de root van je webserver. Vaak moet je opzoek naar de folder ‘htdocs’ of ‘public_html’. Als je dit niet vindt, vraag dan even bij je hostingpartij na naar welke folder je moet zoeken.

Als je eenmaal in de goede folder zit, zoek het bestand op die je hebt gedownload van wordpress.org. Aangezien deze in een .zip bestand zit moet je hem eerst uitpakken. Het zip bestand bestaat uit een folder genaamd ‘WordPress’. Je zou de hele folder kunnen uploaden via FTP, maar dan zou WordPress zichtbaar worden onder jouwdomein.nl/wordpress. Selecteer daarom alleen de bestanden in de folder WordPress en upload deze via FTP naar je webserver. Het zal er ongeveer zo uit moeten zien:

FTP WordPress installeren

WordPress aan database koppelen

Het grootste deel is al gedaan. Het enige wat nog gedaan moet worden is je database gegevens koppelen aan je WordPress site. Om dit te doen, ga naar jouw domeinnaam waarop je WordPress geïnstalleerd hebt.

Je zult nu een melding krijgen dat je nog geen wp-config.php hebt aangemaakt. Klik op de button ‘Configuratiebestand aanmaken’. De pagina waar je nu op komt is nog niet zo belangrijk, dus klik op doorgaan. Je komt dan op een pagina waar je al je gegevens moet invullen. Pak je kladblok met alle gegevens er weer bij en vul het formulier in.

WordPress instellen met database gegevens

Met alle gegevens die ik had heb ik het formulier ingevuld. Merk op dat ik ook de tabelprefix heb aangepast. Het is veiliger om de standaard wp_ aan te passen naar iets willekeurigs.

De volgende stappen zijn allemaal vanzelfsprekend, als je die doorloopt staat jouw WordPress site online!

WordPress one-click installatie

Om WordPress te installeren met een one-click installatie, navigeer naar je adminpaneel. In deze tutorial gebruik ik het cPanel, maar ook met DirectAdmin of iets dergelijks is dit mogelijk. Kun je het nergens vinden? Vraag om hulp bij je hostingpartij. Als zij deze dienst niet aanbieden, kun je altijd nog WordPress installeren via deze tutorial.

Het juiste one-click installation programma vinden

Ga op zoek naar de term ‘Softaculous’, ‘Installatron’ of ‘Fantastico’ en klik hierop als je hem gevonden hebt. Ook hier geldt weer, vind je geen van deze namen, vraag je hostingpartij om hulp. Het kan zijn dat zij een alternatief programma gebruiken.

Softaculous/Fantastico/Installatron WordPress installeren

Bij Softaculous vind je WordPress onder Blogs –> WordPress. Als je hierop hebt geklikt moet je op de button Install klikken.

Op de pagina waar je nu komt kun je al je WordPress gegevens invullen. Selecteer bijvoorbeeld op welke domeinnaam hij moet komen, of je hem in een bepaalde folder wilt (jouwdomein.nl/folder), wat de sitetitel is, de site description, je gebruikersnaam en je wachtwoord.

Als je alle velden naar jouw wens hebt ingevuld kun je WordPress op je domeinnaam installeren. Dit is vaak binnen één minuut gedaan.

Lees Interacties

Reacties

 1. Kun je me helpen om de huidige niet werkende wordpress installatie op mijn computer te verwijderen, zodat ik met jouw handleiding nogmaals de installatie kan doen? Hoe krijg ik WordPress in zijn geheel van mijn computer? Ik hoop dat je reageert zodat ik de installatie nogmaals kan doen en snel met WordPress aan de gang kan.

 2. Beste Marijn,

  Na het installeren van WordPress kan ik me niet inloggen in het admin-paneel. Bij het posten van de login button geeft hij geen verdere foutmelding aan ofzo, maar kom ik gewoon weer op de login-pagina terecht en moet ik de velden weer opnieuw invullen.

  Weet jij wat het probleem hier kan zijn?

  Alvast bedankt.

  Groet,
  Ronald

 3. Hallo,
  Ik ben al een tijd bezig met het koppelen van mijn domein aan mijn wordpress. Ik gebruik het ftp programma cyberduck, en ik heb vanuit de gedownloade wordpress map de bestanden hierin gesleept. Volgens de stappen hierboven. Dan moet ik naar mijn domeinnaam waar wordpress op geïnstalleerd heb. Als ik hier naar toe ga, krijg ik een wit scherm en verder niks. Kan iemand mij alsjeblieft verder helpen, want ik kom er zelf echt niet meer uit.

  Bedankt alvast!
  Groet,

  Nina

 4. Hoi Marijn,

  Bedankt voor voor de hulp! Misschien een gekke vraag: Zag je naam en foto en deed me denken aan iemand waarbij ik in de klas gezetten heb, die ik voor het laatst in groep 2 (basisschool) had gezien. Kan het niet laten om het te vragen. Heb je vroeger in Spaarndam gewoond? 🙂

  Groetjes,
  Bes

Trackbacks