Een WordPress website is nooit af. Nadat je veel energie hebt gestoken in het installeren, uitzoeken en ontwerpen van je WordPress website, begint eigenlijk pas het echte werk: het onderhoud. Je kan het vergelijken met het verversen van de olie voor je auto, of de stofzuigerzak van je stofzuiger vervangen. Klinkt logisch, maar het onderhoud van een website is een taakje dat vaak onderaan het to-dolijstje komt te staan. En de gevolgen van het niet onderhouden van je website voel je helaas pas als het al te laat is.
Om te voorkomen dat jouw WordPress website straks opeens niet meer naar behoren werkt, offline gaat, of, nog erger, wordt gehackt, geven we je een aantal tips mee. Het is namelijk helemaal niet ingewikkeld om je WordPress website te onderhouden, maar je moet net even weten waarop je moet letten.
Start altijd met backups
Er kan altijd wat verkeerd gaan met je WordPress website. WordPress is gelukkig heel gebruiksvriendelijk, maar toch, als je het niet verwacht, kan het gebeuren dat er een fout in de code kruipt of dat je plugins elkaar verstoren. Daarom is het belangrijk om regelmatig backups te maken van de laatste versie van je WordPress website.
Er zijn verschillende plugins om backups te maken, maar het kan gebeuren dat je door een fout of hack geen toegang meer hebt tot het WordPress admin gedeelte. Het is dan ook niet mogelijk om de plugin te gebruiken, dus wees niet afhankelijk van deze plugin en maak ook regelmatig handmatige backups.
Het proces van een handmatige backup bestaat uit twee onderdelen: de WordPress bestanden op de webserver en de database. Om een backup te maken van de WordPress bestanden kan je een ftp-programma gebruiken. Om je database te downloaden heb je toegang nodig tot phpMyAdmin. Na de downloads kan je je backup bestand opslaan in een bestandsmap van je computer. Wil je 100% zekerheid? Dan is het verstandig om je backups ook op een externe harde schijf op te slaan.
Verwijder oude WordPress plugins
WordPress plugins en thema’s zijn fantastisch om de functionaliteit van je WordPress website uit te breiden. Maar te veel geïnstalleerde plugins kunnen er ook voor zorgen dat je website trager wordt en de prestaties van andere plugins en de beveiliging verslechteren. Zorg er daarom voor dat je de plugins en thema’s die je niet meer gebruikt op je website zo snel mogelijk verwijderd. Daarvoor moet je de plugin eerst deactiveren en vervolgens verwijderen.
Update WordPress continue
Naast het verwijderen van oude plugins en thema’s is het belangrijk om de geïnstalleerde plugins en thema’s regelmatig bij te werken naar de nieuwste versie. WordPress biedt regelmatig nieuwe updates aan om de functies van de plugins en thema’s te verbeteren en om beveiligingsoplossingen te bieden. Bovendien kunnen oude en inactieve plugins ook lekker bevatten. De nieuwste updates maken het de hacker in ieder geval weer moeilijk en minder interessant om jouw WordPress website aan te vallen.
Onderhoud je database
Als je je WordPress website regelmatig update en voorziet van constant nieuwe content, dan zal de database van je website hard groeien. Een grote database kan de prestaties van je website beïnvloeden. Hoe meer inhoud in je database, hoe meer tijd de server van je WordPress website nodig heeft om al die informatie telkens te laden. Daarom is het belangrijk om ook de database eens in de zoveel tijd op te schonen.
Je kan je WordPress website opschonen door overbodige informatie, zoals revisies, spam en verwijderde items permanent te verwijderen en de inhoud van de database te herschikken en comprimeren. Hiermee verbeter je niet alleen de efficiëntie van de database, maar zullen je webpagina’s ook veel sneller laden. En dat zal worden gewaardeerd door jouw websitebezoeker én door Google.
WordPress beveiliging tegen hackers
Veelal wordt gedacht alleen grote, populaire websites interessant zijn voor hackers. Helaas is dat juist niet het geval en zijn kleine websites met weinig bezoekers vaak het doelwit. Hackers zoeken namelijk niet naar websites met het meeste verkeer, maar naar websites met beveiligingsgaten zodat zij makkelijk kunnen binnendringen. Een goede beveiliging van je WordPress website is dus van groot belang.
Gelukkig biedt WordPress zelf ook security plugins aan. Voorbeelden zijn: iThemes Security, BulletProof Security of Wordfence. Installeer ze niet allemaal, dat kan zorgen voor problemen. Daarnaast is het belangrijk om jouw standaard gebruikersnaam en wachtwoord te wijzigen. Na de installatie van WordPress wordt de gebruikersnaam standaard als ‘admin’ aangeraden, maar dat maakt het direct interessant voor een hacker. Kies dus voor een unieke gebruikersnaam en een sterk wachtwoord. Een sterk wachtwoord bestaat uit een combinatie van letters, cijfers, speciale tekens en hoofdletters. Wijzig je wachtwoorden ook regelmatig.
Verbeter website snelheid
Het onderhouden van je WordPress website heeft ook invloed op de snelheid van je website. Snel ladende pagina’s verbeteren de gebruikerservaring, vergroten de paginaweergaven en het is voordelig voor jouw WordPress SEO. Je kan je website op verschillende manieren sneller maken:
Goed hostingbedrijf
Kies voor een goed hostingbedrijf met een snelle server. Probeer hier ook niet op te besparen, want uiteindelijk zal het je klanten kosten.
Comprimeer je afbeeldingen
Het komt regelmatig voor dat mensen de originele bestanden van hun camera uploaden. Dit zijn vaak erg grote en zware bestanden die je website direct vertragen. Verklein de afbeelding dus al voordat je het bestand upload in de mediabibliotheek van jouw WordPress website.
Gebruik caching
Het onderhouden van je WordPress website is nogal een tijdrovende klus, maar we hopen dat we je nu hebben laten inzien dat het wel noodzakelijk is. Met regelmatig onderhoud zorg je voor optimale snelheid en volledige functionaliteit van je WordPress website en ben je ook nog eens goed beschermd tegen hackers! Bekijk www.wponderhoud.nl voor hulp bij website onderhoud en beveiliging.
Geef een reactie